Samhall nekades chans till städuppdrag Upphandlingen måste göras om
Riksåklagaren, RÅ, gjorde fel när Samhall nekades vara med vid upphandling av städningen vid 26 åklagarkammare, däribland den i Visby.Det anser länsrätten i Stockholm, som i en färsk dom har beslutat att upphandlingen med inte mindre än 32 anbudslämnande företag måste göras om!
Samtidigt är Samhall ett storföretag med fyra miljarder kronor i årsomsättning och cirka 24 000 anställda på 300 olika orter i landet. När Samhall fick veta att man inte ens fick vara med vid anbudsprövningen så begärdes en överprövning av beslutet hos länsrätten i Stockholm.
Rätten gav Samhall rätt
Den 29 augusti beslöt rätten att upphandlingen skulle stoppas och den 19 september kom domen: Hela upphandlingen måste göras om. Upphandlingen strider mot huvudregeln i upphandlingslagen, LOU, om affärsmässighet.
Dessutom var det så att den betalningsanmärkning som Samhall hade fått inte hade något som helst med städverksamheten att göra och hade heller inte någon inverkan på bolagets ekonomiska eller finansiella situation.
Vidare så framgår det av den upphandlingsrapport som RÅ har upprättat att Samhall med flera anbudsgivare, däribland ISS och Riksbyggen, dikvalificerats på grund av betalningsanmärkningar.
Länsrätten kan efter genomgången av rapporten också konstatera att Samhall lämnat ett bättre anbud än flera av dem som hade tilldelats kontrakt.
Men RÅ håller fast vid att om föremålet för betalningsanmärkningarna är ett företag, så visar detta på bristande ekonomiska rutiner, något som myndigheten inte kan se som en bagatell. Om detta säger länsrätten att det inte har funnit någon anledning att i upphandlingen ta in uppgifter om betalningsanmärkningar.
"Bolaget (Samhall) har däremot i sitt anbud angivit relevanta och fullständiga uppgifter för en bedömning av företagets ekonomiska och finansiella ställning. Något stöd för RÅs uppfattning går inte att finna varken i LOU eller i förordning (1998:1364) om bevis vid offentlig upphandling. Kravet står i strid med proportionaliseringsprincipen och faller därmed utanför ramen för uttrycket affärsmässighet enligt LOU", skriver länsrätten i sin dom.
Har lidit skada
Man konstaterar vidare att Samhalls anbud på grund av det här inte har kunnat bedömas vid tilldelning av upphandlingskontrakt. Därmed har Samhall lidit skada. Upphandlingen skall således göra om, skriver länsrätten i sin dom. Och det ska ske med ett förfrågningsunderlag fritt från kontroll om eventuella betalningsanmärkningar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!