?Samhällsklimatet har blivit hårdare?
Maskorna i det sociala skyddsnätet har blivit större. Fler faller igenom. Det är inte längre självklart att samhället tar hand om dig om du blir sjuk. Eller om du förlorar jobbet. Och det är inte heller säkert att egna initiativ backas upp. - Hela samhällsklimatet har blivit hårdare. Idag åker folk ut på gatan för att de inte kan få hjälp, säger Nisse Jacobsson på Metall.
- Folk blir friskskrivna utan rehabiliteringsplan; ibland föreslås omplacering men på arbetsplatsen finns inget arbete att omplacera till så arbetsgivaren varslar om uppsägning på grund av arbetsbrist. Vi har haft flera sådana fall bara den allra senaste tiden.
Ny situation
Det här är en ny situation, menar Nisse Jacobsson.
- Förr kunde folk få fortsatt sjukskrivning om det inte fanns något jobb de kunde återgå till. Idag är det tvärs om, nu får folk gå och stämpla även om de är sjuka.
Nisse Jacobsson menar också att många råkar illa ut för att försäkringskassans och a-kassans regelverk inte passar ihop. Han ger ett exempel:
Stelbenta regler
- Försäkringskassan kan friskskriva en person på 25 procent. Men du kan inte få någon a-kassa på 25 procent, du måste ha minst 16 timmars arbetsförmåga för att vara berättigad till a-kassa. Så i realiteten, om personen i fråga inte har något jobb att gå till på de 25 procenten, innebär deltidsfriskskrivningen att han eller hon tappar 25 procent av sin försörjning. Det där har drabbat många.
En annan stelbenthet är reglerna kring rehabilitering och omskolning. Detta har lett till att långtidssjukskrivna som inte kan återgå till sitt gamla jobb och inte kan omplaceras på sin arbetsplats allt oftare uppmanas att säga upp sig. Rådet kan komma från försäkringskassan eller från arbetsgivaren.
- Vi har sett exempel på bådadera, säger Nisse Jacobsson.
Facket avråder
Utan anställning ökar möjligheterna till hjälp med omskolning. Arbetsförmedlingens regelverk medger helt andra insatser då. Men å andra sidan tappar man försäkringar, rätt till a-kassa och annan trygghet en anställning ger, även för den som är sjukskriven.
- Från facket avråder vi folk från att gå med på att säga upp sig. Mitt råd är i stället: håll fast vid ditt jobb så länge du kan, det är den livlina man har, säger Nisse Jacobsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!