Länsstyrelsen, Naturvårdsverket och flera andra har överklagat det tillstånd som Cementa fick i januari för fortsatt och utökad brytning i Västra brottet och på Filehajdar. I april meddelade mark- och miljööverdomstolen prövningstillstånd. Inför den kommande förhandlingen har domstolen inhämtat utlåtanden från SLU Artdatabanken, SGU (Sveriges geologiska undersökning), Södra vattenmyndigheten samt Havs- och vattenmyndigheten.
De tillfrågade myndigheterna tycker att Cementas beräkningar av påverkan på grundvattnet är ofullständiga. SGU och Södra vattenmyndigheten anser även att påverkan på Tingstäde träsk inte är tillräckligt utredd.
SGU påpekar dessutom att mark- och miljödomstolen i den tidigare prövningen misstolkade myndigheten, och att domstolen dessutom saknade grundläggande kunskap om hur grundvattenförekomster ska bedömas. Domstolen kom till slutsatsen att påverkan på grund- och ytvatten inte var större än att den sökta verksamheten uppfyllde miljöbalkens krav. I sitt yttrande slår SGU fast att utökad brytning innebär så stor påverkan att den inte kan tillåtas enligt miljöbalken. Samma slutsats kommer även Södra vattenmyndigheten och SLU Artdatabanken fram till.
Verksamheter som enligt miljöbalken innebär så stor påverkan att de inte kan tillåtas kan ändå få tillstånd. I sin begäran om synpunkter har mark- och miljööverdomstolen även frågat myndigheterna hur de ställer sig till en prövning enligt VFF (Vattenförvaltningsförordningen). I förordningen finns en paragraf som kan bli Cementas räddning.
Undantag kan beviljas om verksamhet bedöms tillgodose ett allmänintresse av större vikt, eller har stora fördelar för hållbar utveckling. Södra vattenmyndigheten tycker inte att dispens är möjlig. SGU däremot anser att en prövning enligt VFF bör göras, och nämner att Filehajdar och Västra brottet är de största fyndigheterna i Sverige av kalk lämpad för cementproduktion. Fabriken i Slite stod för 60 procent av all cement som användes i Sverige 2018. Verksamheten är, enligt SGU, av mycket stor vikt för Sverige.
För att undantag enligt VFF ska beviljas krävs dock ”att alla genomförbara åtgärder ska vidtas för att mildra de negativa konsekvenserna för vattenförekomstens status”. SGU tycker inte att Cementa gjort en sådan redovisning, och anser att en sådan måste göras om undantag ska medges.