Samlad demensvård i Hemse

Glad över ett läge då kvalitet kan diskuteras inom äldreomsorgen invigde Björn Jansson, social- och omsorgsnämndens ordförande, den nya, samlade demensvården på Iliansgården i Hemse.

Gotland2006-09-02 06:00
Under ett tak ryms nu tre korttidsplatser, en trygghetsplats, anhörigstöd, kostnadsfri avlösning, demenssjuksköterska samt sedan tidigare 30 platser i särskilt boende.
Den dagliga verksamheten med flexibla öppettider ger möjlighet till avlösning också på kvällar och helger. Motsvarande verksamhet kan på sikt bli verklighet också på norra ön och i Visby.
- Detta är en förändring gjord inte för att spara utan för att satsa. Äntligen kan vi börja diskutera kvalitet inom äldreomsorgen. Demensvård är ett av våra prioriterade områden, sade Björn Jansson med sparbeting i färskt minne och perspektiv bort i 90-talet.
En glädjens dag noterade också Annica Winberg, socialdirektör och även hon en av fredagseftermiddagens invigningstalare på Iliansgården. Denna den första samlade demensvården på södra Gotland ska enligt planerna följas av fler.
- För framtiden hoppas vi kunna genomföra något motsvarande för norra Gotland och i Visby, sade hon och pekade på Iliansgården med daglig verksamhet, anhörigstöd, korttidsplatser, en trygghetsplats, kostnadsfri avlösning som komplement till särskilt boende.
Den nya avdelningen på Iliansgården ska också vara ett kunskapscenter för demens. Här ska, enligt kommunala beslut, samlas all kompetens kring demens. Dit knyts också en nyanställd sjuksköterska med specialkompetens på demenssjukdomar.
- Torsten kommer hit varje dag och trivs så bra här och med personalen och det känns tryggt för mig som anhörig, säger Gertrud Nilsson. Tack vare den nya trygghetsplatsen kan hon få hjälp med sin make och bli avlöst för några dagar. Nu ser hon fram mot att kunna åka bort och vara på Varfsholm en hel helg tillsammans med gruppen för anhörigstöd.

Flexibla öppettider
Agnetha Lövdahl-Johansson som är chef för den nya avdelningen förklarar att trygghetsplatsen är en ny möjlighet som erbjuds utan beslut från biståndshandläggare. Det kan utnyttjas för kortare tid när anhöriga behöver avlösning. Den dagliga verksamheten för enskilda och deras anhöriga kommer att vara tillgänglig såväl dagtid som kvällstid och nattetid.
- Flexibla öppettider ger bättre möjligheter till avlösning kvällar och helger. Tanken är att de sjuka och deras anhöriga allt efter behov ska lära känna miljön och personalen och att verksamheten efter utvärdering ska kunna byggas ut, säger Annica Winberg.
Glad över nyheten är också Elisabeth Öhrling som är anhörigkonsulent på ön. En suverän satsning på samlad kompetens, samlad på ett ställe och lätt tillgänglig, till fördel för både sjuka och deras anhöriga, är hennes kommentar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!