Samlad länsinstution för scenkonst föreslås
Utred möjligheterna för länsmusiken att tillsammans med teater och dans bilda en ny länsinstitution för scenkonsten.Och hitta en framtida lokalisering i ett kulturhus med en professionell scen.
Bör avvakta
Gruppen anser att beslut om den framtida inriktningen för länsmusiken bör vänta till den statliga kulturutredningen har redovisat sina förslag och man ser vilka konsekvenser det får för länsmusikuppdraget på Gotland.
I avvaktan på detta bör Gotlandsmusiken få ett ramtillskott för nästa år, skriver de i den delrapport som nu lämnats till regiondirektör Bo Dahllöf.
I rapporten ges en kortfattad presentation av nuläget, med styrkor och utvecklingsområden, och tre tänkbara inriktningar för länsmusikverksamheten på Gotland.
Utredningen föreslår att Gotlands kommun aktivt verkar för att Gotlandsmusikens blåsorkester i och med den statliga kulturutredningen ges ett nationellt orkesteruppdrag, och att inga beslut som innebär någon drastiskt förändring tas innan klarhet har nåtts i denna fråga.
Gemensamt
De föreslår också att möjligheterna utreds för att länsmusikverksamheten samorganiseras med övrig scenkonst, det vill säga teater och dans, och bildar en ny gemensam länsinstitution för scenkonsten.
Kulturrådet ger ett årligt stöd till regional musikverksamhet. På Gotland är bidraget i år nästan 9,5 miljoner kronor. Kommunens stöd är drygt en miljon kronor. Kulturrådet har under flera år uttryckt önskemål om att kommunen som huvudman ska se över den låga andelen kommunal finansiering, cirka tio procent, och att man ska formulera en tydligare inriktning för länsmusikverksamheten, inklusive konstnärlig mångfald och bredd i utbudet.
I dag sköts länsmusikuppdraget av Gotlandsmusiken och musikkonsulenten. Gotlandsmusikens verksamhet utgår i huvudsak från olika ensembler. Verksamheten är bred, från skolbesök och medverkan i musikaler till abonnemangskonserter och kyrkokonserter.
Smalt utbud
Mångfaldsmålet är dock större än det som görs i dag. Betoningen på blåsmusik ger ett smalt utbud avseende instrument och genrer. Ett tydligt utvecklingsområde är bristen på scener som är funktionella, trevliga att besöka och öppna även för ungdomar. I dag äger en stor del av musiklivet rum på krogar, dit ungdomar under 18 år inte har tillträde.
Till länsmusikuppdraget bör knytas en konstnärlig ledning och en tydlig samordningsfunktion för att stimulera samverkan inom musiklivet och med andra kulturområden, anser styrgruppen. Samarbetet med andra aktörer kan också utvecklas.
Tre förslag
De alternativ som tas upp i rapporten är ett där Gotlandsmusikens blåsorkester förblir intakt, ett där Gotlandsmusikens orkester minskas, nya funktioner och fria medel. Det tredje förslaget är en helt ny organisation med olika funktioner och fria medel.
Gotlandsmusikens nuvarande placering i Vibble försvårar spontana besök av till exempel ungdomar. Den gör det också svårare att vara en levande kontaktyta mot andra kulturaktörer. En samlad och väl integrerad länsinstitution för scenkonsten i ett kulturhus med professionell scen är därför en önskvärd lösning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!