Samlades inför den framtida äldrepolitiken

­ Jag hade inte börjat tänka på pensionen ännu, när jag tillfrågades om att vara med. Detta är första gången som jag har fått en inbjudan till en seniorträff och den här dagen har inneburit nya tankar för mig, säger Gunnar Bendelin, 53 år, från Östergarn.
Han var en av drygt tjugo gotlänningar som valts ut för att delta i en kommunpanel för den statliga äldreberedningen Senior 2005. I början av nästa år skall beredningen lägga fram ett slutbetänkande om vår framtida äldrepolitik och då finns förslagen från den gotländska panelen med i underlaget.

Gotland2002-04-05 04:00
Det blev en intensiv dag på Suderbys för deltagarna i den framtidsverkstad, som skulle ta fram framtidsbilder och handlingsplaner om den framtida äldrepolitiken. Temat var "På Gotland är vi seniorer delaktiga och har inflytande i samhälls- och arbetsliv".
­ Många av dem som har varit med i dag är aktiva i föreningar. Men de representerar bara sig själva. Det som kommer fram skall dokumenteras och sedan användas i underlaget till äldreberedningen Senior 2005, som nästa år lägger ett slutbetänkande om den framtida äldrepolitiken i Sverige.
Det berättar Eva Sellberg, som är framtidsstrateg i Gotlands kommun och kontaktperson för Senior 2005. Gotlands kommun är en av 17 kommuner som tackat ja för att delta och genomföra en Framtidsverkstad under en dag.
Dagen på Suderbys blev intensiv och delvis stressig. Men trots detta så var det idel positiva reaktioner från deltagarna. Man fick börja med att gå igenom vilka hinder som kan finnas för äldre när det gäller att få vara delaktig och ha inflytande över samhälls- och arbetsliv.
<span class=MR>Hindertoppen</span>
Det resulterade i en "Hindertopp" och högst upp på denna kom Attityder, Jag själv, Pensionsåldersfixering och att De äldres visdom och erfarenhet inte är efterfrågad.
I olika grupper diskuterade man sig sedan fram till lösningar inom områden som aktiv fritid, delaktighet, ta till vara kompetens och hur man vill bo som senior. En mängd förslag kom fram. Flera visade sig samstämmiga med vad som har kommit fram vid framtidsverkstäder i andra kommuner. Här är en del av förslagen som togs fram av den gotländska panelen i går. När det gäller aktiv fritid så framhölls friskvårdssatsningar, till exempel att det skall finnas hälsofrämjande åtgärder i närområdet.
En av deltagarna i panelen, Inge Karlsson, hade funderat kring boendet och föreslog att det skall finnas en mångfald i boendet för seniorer och att man skall undersöka hur många som vill "bo fritt".
När det gäller delaktighet för seniorer så vill man att alla skall ha rätt till att kunna påverka beslut. Då behöver alla seniorer ha tillgång till Internet och fria datorer. Dagordningarna vid de kommunala nämnderas möten skall läggas ut på nätet och det skall finnas en öppen sida för synpunkter via mail från medborgarna, en slags folkomröstning.
När det gäller kompetens och erfarenhet så föreslås att äldre personer kan vara "resurspersoner" i skolor och på arbetsplatser och att äldrekunskap skall finnas med i skolans läroplan. "Vi är en kunskapsbank", tycker seniorpanelen.
Ordet "seniorarbetare" myntades också och det framhölls att det behövs generationsöverbryggande insatser för att man skall vilja ta till sig seniorernas kompetens. För detta krävs både planering och information och även marknadsföring av seniorerna som en tillgång.
­ Det finns många pärlor i det här materialet och det finns en ganska stor samstämmighet med andra kommuner där vi har haft framtidsverkstad, sade Kerstin Blomqvist från Cesam, som ansvarar för genomförandet av framtidsverkstaden på uppdrag av äldreberedningen. Cesam står för Stiftelsen Centrum för samhällsarbete och Mobilisering.
<span class=MR>En 50-talsidé</span>
Bakgrunden till Framtidsverkstaden är en metod som utvecklades av den tyske pedagogen Robert Jungk på 1950-talet. Han ville hitta en metod som demokratiserade beslutsprocessen, en metod för idéutveckling, där deltagarna ges möjlighet att använda både förnuft och känslor. metoden har sedan dess utvecklats och är spridd framför allt i Västeuropa.
Verkstaden bygger på att man har ett övergripande tema om något som man vill förändra och efter probleminventeringar skall man nå fram till handlingsplaner. vid gårdagens framtidsverkstad medverkade förutom Kerstin Blomqvist från Cesam också Björn Sundström från socialdepartementet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om