Samlades til minnesdag
Det var Förintelseminnesdagen i går - den dag då Förintelsens offer uppmärksammas och hedras.
Många åhörare hade samlats i hörsalen för att lyssna på den intressanta tillbakablicken av Klaus Böhme. Kvällens andra föreläsare var Josef Ram, psykoterapeut och psykolog. Han talade om personliga erfarenheter att vara barn till överlevande och hur hans föräldrars upplevelser har förts över och påverkat honom.
Han gav också en mer generell teoretisk analys av vad som händer när upplevelser förs över från föräldrar till barn.
Klaus Böhme gav många intressanta historiska detaljer. Han uppmärksammade bland annat åhörarna på de många olika grupper av människor i samhället som utsattes för nazisternas förföljelse. Förutom den övervägande största, nämligen judarna, var det många andra i Tyskland och omkringliggande länder som förföljdes, till exempel romer, olika yrkesgrupper, medlemmar i politiska partier, asociala personer med flera.
Han tog upp att stora delar av det tyska samhället medverkade till judeförföljelsen genom att arbeta för nazisterna, om den statliga järnvägen som utförde alla transporter till koncentrationslägren och förintelselägren. Men han förklarade också att det var livsfarligt att protestera mot nazisternas mord och att regimen på ett kusligt sätt drog in folk i processen.
Det var en mycket rörd talare som avslutade med att påminna om att det är viktigt att minnas nazismens offer med vördnad samt att demokrati och humanism måste förebygga så sådana illdåd aldrig mer kommer att sker.
Landshövding Marianne Samuelsson inledde kvällen och i bibliotekets foajén arrangerade landsarkivet en utställning på temat Gotland och andra världskriget.
Under kaffepausen fanns det tillfälle att lägga pengar i Rädda Barnens insamlingsbössor. Pengarna gick till verksamhet för flyktingbarn i Sverige.
När Rädda Barnens Kerstin Blomberg tackade Klaus Böhme passade hon också på att slå ett slag för skoltävlingen Skolornas fredspris 2005. Tävlingen arrangeras av Emerichfonden, som fått sitt namn efter överlevaren Emerich Roth. Tävlingen gäller både grundskola och gymnasium och de skall göra projekt som verkar för att bekämpa våld, mobbning och främlingsfientlighet och som främjar medmänsklighet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!