Vid ett par tillfällen under hösten har rektorernas syn på att ge eleverna ledigt uppmärksammats. På flera skolor har reglerna blivit betydligt striktare än tidigare: I år fick eleverna på Lyckåkerskolan inte ledigt för att delta i Skol-DM i friidrott. Och eleverna på Högbyskolan, som av tradition har haft halvdagsledigt på Torgdagen, fick gå i skolan precis som vanlig den dagen. ”Vi är rädda om undervisningstiden”, förklarade rektorn Helena Jungenstam.
En rektor får ge elever kortare ledighet för ”enskilda angelägenheter”. Och finns det ”synnerliga skäl” får även längre ledigheter beviljas. Men när GA går ut med en enkät till samtliga rektorer på de gotländska grundskolorna framgår det att det inte är glasklart vad det är. Rektorerna gör ofta helt olika bedömningar.
När en rektor tycker att två veckors frånvaro, på grund av en Thailandsresa, ligger i linje med Skolverkets rekommendationer, anser en annan rektor att det är en längre ledighet och ger avslag. Och när de flesta rektorerna är beredda att ge tre dagars ledigt i anslutning till ett lov för en Medelhavscharter, säger några nej.
Drygt hälften av rektorerna besvarade GA:s enkät. Några tycker att föräldrarna har blivit mer medvetna om hur viktigt det är att barnen är i skolan och förlägger resor till loven. Men majoriteten av de svarande ser att antalet ledighetsansökningar ökar. Eleverna gör fler och längre resor än vad de har gjort tidigare - ”därav den ökade restriktiviteten”, förklarar Henrik Hammarskjöld som är rektor på Norrbacka och S:t Hans.
Vissa rektorer hänvisar till att tio dagars ledighet är i enlighet med Skolverkets riktlinjer. Men det håller Södervärnskolans rektor Marcus Larsson absolut inte med om. De tio dagar som det talas om är inte ledighet som elever kan räkna med, utan det högsta antal dagar som han som rektor kan låta en lärare fatta beslut om.
– Det är definitivt inte dagar som eleverna kan använda som ”semesterdagar”, säger Marcus Larsson.
I Södervärns skolområde, med skolorna Södervärn, Gråbo, Terra Nova, Lyckåker, Eskelhem och Västerhejde, satte rektorerna ned foten och skärpte riktlinjerna i vintras. Man förklarar i riktlinjerna att ”elevernas läsår omfattar 178 av årets 365 dagar. Resterande 187 dagar bedöms tillgodose elevernas behov av rekreation och vila”.
Nu blir det avslag för shoppingresor till Stockholm och semesterresor är inte skäl nog att befria eleven från skolplikten.
Men det handlar inte om något tvärstopp, förklarar Marcus Larsson och Cecilia Tofftén, som är biträdande rektor på Södervärnskolan. Skolan tar fortfarande hänsyn till ”enskilda angelägenheter” och ”synnerliga skäl”.
– Vi försöker att hålla en linje, men sedan kommer vi ändå till bedömningar. Det vi vill komma åt att man inte ska boka in Kanarieöarna veckan efter sportlovet. Vi har sett i vår skollinje att sådant har blivit vanligare, säger Marcus Larsson.
– Det man som förälder kan vänta sig är att man kommer att få fler frågor om varför man reser. Som förälder behöver man också tänka efter hur man ska kunna hjälpa till för att kompensera frånvaron, säger Cecilia Tofftén.
En frånvaro kan innebära merjobb för läraren, men riktlinjerna har skärpts för elevernas skull.
– Det handlar om att värna elevernas rätt att tillgodose sig sin utbildning, säger Cecilia Tofftén.