"Samma personal lagar mat och städar på färjorna"

Anställda på Destination Gotlands färjor har i ett öppet brev till passagerarna ställt sig frågande till hur hygienen ombord sköts. Det är med anledning av nedskärningarna inom rederiet som frågan har kommit upp.
För en tid sedan sades 17 personer upp från färjorna. Skribenterna menar att det har ökat belastningen på kvarvarande personal, personer som dessutom har uppgifter som vid en första anblick kan verka oförenliga.

Gotland2005-10-07 06:00
- Färjorna har inte längre någon städpersonal, skriver de anställda. Städuppgiften i de publika utrymmena faller därför på restaurangtorgets personal.
Det innebär att man å ena sidan har ansvar för städningen av fartygets passagerarområden, bland annat dess toaletter och å andra sidan serverar mat.
- Toaletterna används av i snitt 500-600 personer om dagen, skriver de anställda. Därefter serverar alltså samma personal mat till lyckligt ovetande passagerare. Rederiets direktiv angående detta är att personalen skall använda gummihandskar och tygförkläden. Kan detta kallas hygien?
GT tog kontakt med miljö- och hälsoskyddsförvaltningen som konstaterar att det inte finns några egentliga regler för vilken typ av arbetsuppgifter man kan kombinera.
- Först och främst är det arbetsgivarens ansvar att se till att man har sådana rutiner att det inte finns någon risk för att livsmedel skall bli smittat, säger Marie Jansson, informatör vid förvaltningen.
Till dessa rutiner hör att man skall ha lämplig klädsel och helst byta kläder helt mellan olika uppgifter om det som i det här fallet rör städning av toaletter och servering av mat. Även handhygien anses som mycket viktigt.
- Men det gäller ju alla som hanterar livsmedel, säger Marie Jansson.
Men det är inte bara hygienen som de anställda vänder sig mot. Personalnedskärningarna har även lett till långa köer, minskat utbud av försäljningsställen, försämrad renhållning av kabiner och passagerarutrymmen, sämre service och framför allt tröttare personal.
- Aldrig förr har arbetsmoralen varit så låg som nu, kan man läsa i det öppna brevet. Samtidigt slår sig rederiet för bröstet och presenterar en ökad vinst och ständigt ökande antal passagerare. I det läget drar man alltså ned på personalen.
De anställda anser också att säkerheten ombord har blivit sämre. Man klargör att åldern varierar bland de anställda och att alla inte är 20 år och vältränade atleter.
- Vid en nödsituation krävs ofta både mental och fysisk styrka, skriver de. Det borde därför ligga i rederiets intresse att ge träningsmöjligheter ombord. Något sådant finns inte. Däremot har vi ett rökrum. Ett motionsrum vore bättre men intresset hos rederiet i denna fråga verkar låg. Kan det kallas personalvård?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om