Sammanfattning från regionfullmäktige

Många frågor har lyfts i regionfullmäktige. Se här vad man gått igenom.

Foto:

Gotland2013-06-17 15:35

Uppdateringen avslutas nu vid 16.20. Men vi kommer återkomma hur det gick med översiktsplan för Burgsvik och Storsudret.

... Och fortsätter. Jag har inte somnat - utan diskussionen fortsätter och frågan är när översiktsplanen kommer att antas eller bifallas. Centerpartiet är oroliga över den översiktsplan som är tänkt att antas.

Diskussionen kring en översiktsplan för Storsudret och Burgsvik fortsätter.

- Den här processen har lett till att vi fått en bättre översiktsplan för Storsudret och Burgsvik, säger Daniel Bergvall (MP).

Nu ska regionfullmäktiges ledamöter anta den översiktsplan som finns för Storsudret och Burgsvik.

- Det är inte meningen att Storsudret ska bli ett nytt Skansen och museum. Jag värnar till framtida tolkare av översiktsplanen att tolka det vettigt. Framförallt byggnadsnämnden, säger Lars Thomsson.

Regionfullmäktige beslutar att följa regionstyrelsens förslag mot budget.

37-15 slutade voteringen. Flera ledamöter väljer att lämna efter budgetvoteringen.

Den här voteringen är inte att leka med - det slutade 15-15 mellan Lena Celion och Lars Thomssons förslag till budget. Till slut fick regionfullmäktiges ordförande Björn Jansson avgöra. Han valde Lena Celions förslag eftersom Moderaterna var största parti i valet 2010.

Budget för 2014 ska tas. Först ska det vara votering mellan vilka föslaget till budget som ska gälla. Först votering mellan Johan Malmros och Lars Thomssons förslag, sedan votering mellan "vinnaren" där och Lena Celions förslag, sedan votering mellan "vinnaren" och regionstyrelsens förslag.

Björn Jansson signalerar att han är sugen på kaffe.

- Vi hoppas att Lena Celion blir den sista i talarstolen.

Hon blev också den sista personen i talarstolen och ledamöterna tar fika paus.

Brittis Benzler i talarstolen och pekar nu på att det inte är lätt att vara en landsbygdskommun som inte har samma inflyttningsprocent som storstäderna och samtidigt få ekonomin att gå ihop.

Debatten mellan Stefaan De Maecker och Lars Thomsson kommer att vara höjdpunkten - eller dagens lågvatten - från regionfullmäktige. En lång och relativt hetsig debatt.

Det är alltså beslutet om ett naturreservat på Södra Hällarna som Mats-Ola Rödén, Håkan Onsjö och Lars Thomsson kommer att överklaga. Jag har just nu inte koll på vart man överklagar - men det kommer man i alla fall att göra.

- Det är inte trovärdigt att förhala processen och samtidigt prata om att förenkla processer och förenkla för näringslivet, säger Stefaan De Maecker om att det dröjt för trion att skriva på det delgivningsbeslut som man fått.

- Är man inte heltidspolitiker kan det vara svårt att hitta tiden när man ska försörja sig på annat samtidigt, kontrar Håkan Onsjö.

Håkan Onsjö (M) förklarar att man inte haft tid för att komma överens om man ska skriva på delgivningskvittot och inte överklaga - eller om det blir en överklagan. Nu har man tillsammans fattat ett beslut att det blir en överklagan.

Lars Thomsson och Håkan Onsjö kommer upp i talarstolen för att försvara beslutet om att man inte skrivit på det delgivningsbeslut som man fått. Samtidigt säger de nu att de kommer skriva på - men ytterligare en gång överklaga beslutet om Södra Hällarna.

Stefaan De Maecker skickar en riktig känga till Mats-Ola Rödén (FP), Håkan Onsjö (M) och Lars Thomsson (C) efter att de enligt honom inte skrivit på det delgivningsbeslut efter beslutet om Södra Hällarna.

Miljöpartiets Stefaan De Maecker vill yrka bifall till regionstyrelsens förslag. Han menar på att man får vänta på det skatteutjämningsförslag innan man sätter en definitiv budget.

- Det kan komma att bli mer pengar från regeringen. Men det kan vi inte vänta oss. Hösten kommer att innebära lite tänk, säger han.

Dessutom säger han att man i höst kanske behöver diskutera mer kring Botaniska trädgården.

Sen kan det bli aktuellt till att återkomma med Botaniska trädgården. En miljon kanske inte räcker och vi kanske måste återkomma, säger Stefan De Maecker om trädgården som fått en halv miljon mindre i bidrag.

Folkpartiets Johan Malmros säger att de lagt en budget mot utveckling och inte enbart tittat mot förvaltning. De vill bland annat ha mer pengar till barn och unga - som skolskjutsar, landsbygdskolorna och mindre barngrupper i förskolan.

Han menar att det är en stor skillnad på tillväxt om man ser till över hela landet och pekar på samma sak som Lena Celion - att företagsklimatet är det som behöver allt fokus.

- Det är en mycket viktig del i arbetet med tillväxt. Vi måste försöka hinna med i det tillväxt-spår som finns. Annars kommer det bli svårt att hänga med övriga Sverige, säger Lars Thomsson.

Lars Thomsson (C) äntrar talarstolen och menar på att regionen i flera år räddats av engångsintäkter och särskilt under nuvarande majoriteten.

- 79 miljoner petade vi in i skatteutjämningspengarna. Tänk om pengarna inte hade kommit, hur hade det då sätt ut. Det ser ut som ett väldigt oroande förslag. Ska nämnderna kunna anpassa sig måste man kunna gå efter den budget som är föreslagen, säger Lars Thomsson.

Lena Celion presenterar flera olika åtgärder som finns i deras budget. Hon menar att regionens förvärv av Pjäsen kommer att kosta rejält.

- Vi får väl se om ett år när vi står här i talarstolen igen hur det kommer att se ut, säger Lena Celion.

Som sista punkt pratar Lena Celion om företagsklimtatet på ön - som hon menar är grunden till välfärden.

- Regionen har en stor och viktig roll för att ge företagen möjligheterna att lyckas, säger Lena Celion.

Lena Celion (M) är uppe och menar på att det behövs en balans i regionens ekonomi samt ett tydligt ledarskap. Celion säger att det inte finns någon budget att lägga en skuggbudget på och därför har Moderterna valt att lägga en rambudget.

- Vi kommer lägga en mer detaljerad budget till hösten, säger Lena Celion.

Åke Svensson visar nu upp hur många hushåll som är beroende av försörjningsstöd och hur mycket pengar som betalats ut mellan åren 2006 och 2012.

Åke Svensson poängterar att det behövs en ökad samverkan mellan nämnderna - som är en del i arbetet med att nå budget inom regionen.

Det är en lååång budgetdebatt. Frågan är när man ska lyckas komma vidare till övriga punkter i dagens sammanträde.

Åke Svensson säger att man vill mota arbetslösheten med en arbetsmarknadsenhet under gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

- Den ska lägga ett särskilt fokus för att få fler i utbildning, arbete eller praktik. Vi har ett förslag på ett ramskott på 1,3 miljoner till just det här området. Det var det pengar som fanns för stunden, säger Åke Svensson som poängterar att det kommer göras i samverkan med arbetsförmedlingen.

Åke Svensson diskuterar nu kring en strategisk plan och budget för 2014 fram till 2016. Han jämför regionens budget med budgeten för Sverige som helhet.

- Läget är väldigt knepigt ekonomiskt när man samtidigt ska värna om välfärden. När vi lagt budgeten för 2014 handlar det om att värna om välfärden. Vi måste försöka undvika kostsamma utgifter, säger Åke Svensson (S).

Delårsrapporten för 2013 godkändes av fullmäktige utan votering.

Brittis Benzler (V) kommer upp och svarar på Lars Thomssons fråga. Hon berättar att barn- och utbildningsnämnden tog beslut för att säkra en budget i balans. Åtgärderna handlar om att vakanthålla tjänst och vissa andra åtgärder. Dessutom kommer man inte att investera i elevdatorer - vilket lär spara en hel del pengarna. Men majprognosen för barn- och utbildningsnämnden pekar på - 1,6 miljoner för nämnden som helhet.

- Den viktigaste insatsen framöver handlar om att jobba mot rektorer och förskolechefer som måste anpassa sin verksamhet mot budget, säger Brittis Benzler.

- Två problemområden är skjutser till specialskolor och hemspråksundervisning som behöver mer pengar.

Tommy Gardell (S), ordförande tekniska nämnden, säger att han inte vill föregå nämndens sammanträde och kommentera vilka åtgärder som kommer att föreslås. Liksom Hanna Westéren, socialnämndens ordförande, valde att göra. Socialnämnden sammanträder nämligen i morgon.

Stefaan De Maecker (Mp) kommer upp för att berätta hur den nämnd som han är ordförande för, hälso- och sjukvårdsnämnden, ska nå den nollprognos som förvaltningen har som mål.

- Det är första gången som de pågår ett sånt arbete som inte politiker och konsulter bestämt att man ska spara. Nu är personalen med och bidrar. Det är den kulturförändring som vi måste ha med, säger Stefaan De Macker.

- Ju fler månader som går att man inte ser att målet kanske inte kan nås. Ju svårare blir det givetvis, säger Stefaan De Maecker.

Lars Thomsson (C) äntrade scenen och begärde en åtgärdsplan från nämndernas ordföranden för att få reda på vilka åtgärder de tänkt utföra för att få en budget i balans. Nämnderna är gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, tekniska nämnden samt hälso- och sjukvårdsnämnden.  

Nu går Regionfullmäktige in på delårsrapporten för det första halvåret och ledamöterna föreslås att godkänna rapporten. Ett yrkande som Åke Svensson givetvis har ställt sig bakom.

- Det finns en allvarlig ekonomisk situation. Nu finns det vissa uppdrag som ges till de berörda nämnderna för att komma i nivå med budget, säger Åke Svensson (S), regionstyrelsens ordförande.

Claudie Tuiysabe fortsätter med att hylla föreningens samarbete med

Rädda Barnen och säger att han är väldigt tacksam för det.

Regionfullmäktige inleds med att man delar ut Region Gotlands ungdomsledarpris för 2013 till Claudien Tuyisabe till årets gotländska undomsledare. Han är engagerad i föreningen Demokrati för barns framtid på Gotland.Det var Kultur- och fritidsnämnden som utsåg vem som skulle få priset.

- Jag har inte gjort så mycket. Men jag har framtiden för mig och ska göra vad jag kan och jag vet att ska jag göra något. Det här är Sverige och Gotland som vi vill ha och bygga upp, säger Claudien Tuyisabe.

De flesta ledamöterna i regionfullmäktige har nu anslutit till Visborg och det sista regionfullmäktige innan det är dags för "sommarlov".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om