Sämre lönsamhet för bönderna

Det går dåligt för landets bönder.- Lönsamheten sjunker drastiskt för växtodlare och mjölkproducenter, säger Stefan Nypelius, en av dem som skrivit LRF konsults senaste kvartalsrappport.

Gotland2009-11-07 04:00
Kostnaderna ökar mer än intäkterna. LRF har räknat ut att driftsresultatet för växtodlingsföretag har minskat 14 procent och för mjölkföretag 9 procent.
Stora spannmålslager har gjort att priset som bonden får när han säljer sedan i midsommar har sjunkit från cirka 1,50 kronor till 1 krona. Förra sommaren fick bonden 3,50 kronor för en liter mjölk, nu är det nere på cirka 2,50. Har man 50 kor blir inkomstminskningen där runt en halv miljon.
Men inköpspriset på foder och gödning är fortsatt högt. Och betalningen för kött stiger inte trots att efterfrågan på svenskproducerat nöt- och griskött ökar, samtidigt som slaktvolymerna i världen sjunker och exempelvis importen av danskt griskött har minskat med 20 procent.

Priserna svänger
Enligt Stefan Nypelius är priserna inte längre så stabila som förr. Det har blivit större svängningar i prisnivåerna. och det är något som han menar kommer att hålla i sig
- Det räcker inte att vara en duktig bonde, man måste fokusera på rätt saker och vara en bra affärsman också. Ekonomin har blivit allt viktigare, menar Stefan Nypelius.
Några av hans råd är att satsa i lågkonjunktur, för att få full produktion när det vänder. Det gäller också att göra affärer vid rätt tillfälle genom exempelvis terminshandel, och att hålla koll på valutor och vad som händer i världen.

"Har tillförsikt"
För Gotlands del tror han att enstaka bönder kan tvingas att avveckla eller rentav gå i konkurs. Men han tycker ändå inte att det ser lika illa ut som för många på fastlandet. Ett ganska vanligt antal konkurser ligger runt 50 per år. Detta har hittills i år redan passerats.
Enligt Stefan Nypelius har antalet lantbrukare på ön halverats under det senaste decenniet. Åkerarealen har däremot ökat. Och trots att antalet kor minskar har Arla tagit emot mer mjölk i år än tidigare, 140 tusen ton. Stefan Nypelius menar att öns bönder ännu tror på sina lantbruk och har tillförsikt, trots ett tufft 2009.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om