Sämre oljeskydd vid Gotlands kust

Kustbevakningen håller på att öka sina möjligheter att bekämpa oljeutsläpp till havs. Men samtidigt kan stationen i Slite få mindre resurser att ta hand om oljeutsläpp nära Gotlands kust.- Det är bekymmersamt att Kustbevakningen minskar kapaciteten i det strandnära området, säger Margaretha Ericsson på före detta Räddningsverket.

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-01-30 04:00
Kustbevakningen håller på att modernisera sin flotta. Det innebär bland annat stationen i Slite ska få två nya fartyg inom de närmaste åren.
Av de nya fartygen är ett större och ett är snabbare än de nuvarande.
Men av de nya båtarna är det ingen som är bra på att samla upp olja på grunt vatten. Det ena fartyget har för stort djupgående, det andra är för litet.

"Tappar spänsten"
-Vi har haft flera olyckor med båtar som har gått på grund och läckt ut olja. Den nya 300-båten som vi får är snabbare men kan bara lägga ut ett "första förband", säger Örjan Samuelsson, stationschef på Kustbevakningens sjöstation i Slite.
-Vi tappar spänsten och snabbheten när det gäller att ta upp olja. Jag begriper inte att politikerna inte gör mer!
Den båt som ligger i Slite i dag och som kan ta upp olja strandnära heter KBV 049. Den ska ersättas av en båt som heter KBV 312. Den är tre gånger så snabb men har alltså inte alls samma möjligheter att ta upp olja.
Ursprungligen var det tänkt att en båt kallad KBV 031 skulle stationeras i Slite, men på grund av fördyringar beställs färre sådana båtar. Den närmaste kommer att vara stationerad vid Djurö i Stockholms skärgård, och eftersom den bara går i 15 knop kommer den att ta ganska lång tid på sig att till exempel nå en haverist vid södra Gotland.

Snabb insats viktigt
Kustbevakningen har i en skrivelse till Försvarsdepartementet, där man begär en utökad låneram, självt påpekat riskerna.
"En snabb insats med ett första fartyg är också mycket väsentlig vid den typ av incidenter som inträffar 30-50 gånger årligen inom svenskt ansvarsområde./.../Den utgångsgruppering som är aktuell i dagsläget är inom vissa områden inte tillfredsställande./.../De havsområden som främst berörs av ett minskat antal fartyg i KBV 031-serien är södra Bottenhavet med Gävleområdet, Gotska sjön och strandnära runt Gotland samt norra Bohuslän." skriver Kustbevakningen.

Bekymmersamt
Om ett strandnära utsläpp inte tas om hand snabbt riskerar det att nå kusten, med betydande skador och fördyringar som följd.
Det är kommunerna som ansvarar för oljebekämpning på stränderna, men verksamheten samordnas och bekostas till största delen av MSB, Myndigheten för säkerhet och beredskap (före detta Räddningsverket). Där är man oroad av att förmågan att ta upp olja försämras.
-Kustbevakningen är enligt lag skyldig att ta upp oljan så länge den är i vattnet. Det är bekymmersamt att Kustbevakningen minskar kapaciteten i det strandnära området, säger Margaretha Ericsson, handläggare på oljeskyddsberedskapen på MSB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!