Prognosen är att årets skörd på Gotland kommer att landa på cirka 20 procent under ett normalår. Den som gör uppskattningen är Stefan Pettersson, lantmästare och kundansvarig på Landshypoteks kontor i Visby.
– Våren var bra med lagom temperatur och nederbörd. Det gjorde att den första vallskörden blev jättebra. Sedan kom värmen och torkan i slutet av juni och 30 grader är för varmt för våra svenska spannmålsslag, säger han i ett pressmeddelande.
De höga temperaturerna runt midsommar påverkade bland annat höstoljeväxter, brödsäd och maltkorn negativt, enligt Stefan Pettersson.
– Återväxten på vallarna torkade bort något som ändå är relativt normalt för Gotland. Skörden av höstkorn blev väldigt drabbad av både rödsotvirus och torka.
Men allt är inte eländes elände, framhåller Stefan Pettersson.
– Tredje skörden på vallarna blev volymmässigt klart bättre och majsen som har trivts med värmen ser riktigt bra ut. Skörden kommer igång i månadsskiftet september/oktober. Så det är en okej grovfoderskörd men en betydligt lägre spannmålsskörd än normalt på ön. Sammanfattningsvis under normalskörd men inte lika illa som 2018, säger han.
När Landshypotek sammanfattar läget i hela landet konstaterar man att skillnaderna i skörden tycks bli större än normalt.
Årets totala spannmålsskörd i Sverige beräknas till drygt 5,5 miljoner ton, vilket är lägre än förra året, men högre än genomsnittet föregående femårsperiod.