Samtidigt som vårdtyngden ökar ska pengar sparas
Sedan drygt ett år är Lena Lager kommunens äldreomsorgschef. Hon har en svår ekvation att lösa. Pengar ska sparas. Samtidigt ökar vårdtyngden och flera gamla ålderdomshem måste byggas om eller ersättas med nya.Personalkostnaderna är en tung post när det handlar om omsorg. Det kostar både när de anställda arbetar och när de är sjuka. Och dålig arbetsmiljö, främst på de gamla ålderdomshemmen gör att sjuktalen är höga. Av de 1 600 anställda inom äldreomsorgen är 9,5 procent sjuka!
Vi har ett bättre läge nu, men ändå bekymmersamt. Det kommer säkert fler sparförslag. Under förra året fick vi strama åt rakt över bara för att spara pengar. Vi klarade det gångna året genom att effektivisera och därför att vi nästan inte hade någon kompetensutveckling. Man har också fått gå kort om personal ibland, säger Lena Lager.
<span class=MR>Politikernas ansvar</span>
Förebyggande åtgärder har fått stryka på foten. Mitt uppdrag är ju att få ut mesta möjliga av resurserna. Prioriteringen är det viktigt att politikerna tar, säger Lena Lager.
Men det kändes ändå bra att vi kunde kraftsamla för att spara. Om vi nu får 430 miljoner kronor i år finns goda möjligheter för att vi inom ramen klarar vårt uppdrag. Om vi sedan får bygga ut och bygga om de gamla ålderdomshemmen så tror jag att vi klarar oss.
Det känns lite lugnare då. Men om vi inte får det, då innebär det tillfälliga insatser, som medför stora kostnader, säger Lena Lager.
<span class=MR>Demenssjuka ökar</span>
Det som kommer att öka är antalet demenssjuka. Av cirka ettusen platser i särskilt boende är 150 för dementa.
Men siffran för antalet dementa är högre och det gäller att skapa fler platser för dem.
Det totala antalet platser i särskilt boende som finns i dag är dock realistiskt för att klara behovet framöver, anser Lena Lager.
Det är oftast när de äldre är över 85 år som man behöver mer hjälp av kommunen. För närvarande sker ingen större ökning i den åldersgruppen. Den senaste stora ökningen hade man under 1990-talet.
Nästa gång det inträffar är kring år 2020, då gruppen 90 år och äldre ökar kraftig igen. Men redan nu ökar antalet demenssjuka.
När man därför bygger om eller nytt så ska det vara i avdelningar om åtta platser för dementa. Då blir det mer flexibelt så att avdelningar även kan användas för vanligt särskilt boende.
<span class=MR>Personalbehovet</span>
Planeringen för Tingsbrogården är ett exempel. Där finns i dag 40 platser.
Efter en ombyggnad ska det finnas 32, fördelade på fyra enheter. Ombyggnaden ska påbörjas nästa vår och medan ombyggnaden sker måste boende och personal evakueras till Tallbacken i Follingbo.
När det gäller personalläget så anser Lena Lager att det i dagsläget inte finns något rekryteringsbekymmer. Men man vet att det kommer.
Riktigt hur stort behovet blir inom äldreomsorgen finns ingen siffra på.
Men totalt för både vård och omsorg rör det sig om cirka tvåtusen som behöver nyanställas under de kommande tio åren.
De anställda inom äldreomsorgen måste få känna att de gör ett bra jobb. Många känner ju att behoven är större än vad de kan tillfredsställa. Men vi har ökat kvaliteten inom vissa delar av omsorgen. Vi har inte bara dragit ner, säger Lena Lager.
<span class=MR>Tufft inom hemtjänsten</span>
En personalgrupp som har det tufft är den som finns inom hemtjänsten.
Hemtjänsten har ökat konstant. Samtidigt har biståndsbedömningarna blivit restriktivare. Numer är det städning bara var tredje vecka mot tidigare varje vecka.
Vi är restriktivare med serviceinsatser men omvårdnaden har inte försämrats. Det är dock svårt för personalen att försämra för de gamla. Som när jag säger att viss service inte får utföras. Det har det varit mycket av under mitt första år som chef. Men de som verkligen behöver hjälp får det, säger Lena Lager
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!