Samuelsson: Jag är inte bitter

Gotlands förra landshövding Marianne Samuelsson är aktuell igen. I maj ska hon föreläsa på en stor chefskonferens om "sina hårresande erfarenheter" när mediadrevet gick för ett par år sedan. - Nej, jag är inte bitter, säger hon.

Marianne Samuelsson, fd landshövding.

Marianne Samuelsson, fd landshövding.

Foto: GT Arkiv

Gotland2012-04-11 04:00

För två och ett halvt år sedan tvingades Marianne Samuelsson att lämna jobbet som landshövding på Gotland. Efter att ha kallats till krismöte med regeringen skildes hon från tjänsten.

Bakgrunden var de omdiskuterade dispenserna som hon givit företagaren Max Hansson. Dessa följdes av missnöje på myndigheten och ledde till att anställda i hemlighet spelade in ett internt möte på länsstyrelsen. Där avslöjades att landshövdingen tyckte att viktiga företagare ska behandlas bättre än andra.

Händelserna fick stor nationell uppmärksamhet. Inte sedan 1800-talet hade en landshövding tvingats lämna sin post.

Länsrådet Anders Granat sattes in som vikarie för Samuelsson.


Intressant utredning
Efter att Marianne Samuelsson förlorade jobbet som landshövding fick hon ett årslångt chefsjobb på Finansdepartementet. Hon ledde en utredning om hur staten kan samordna sina regelsystem för att komma åt trafficking.

- Det var en ganska stor och intressant utredning, tycker Marianne Samuelsson.

Därefter utredde hon länsstyrelsernas internationella arbete. Sedan dess har Alingsåsbon varit pensionär.

- Jag arbetar en del på ideell basis. Jag blev alldeles nyligen ordförande i ett ryttarsällskap med många ungdomar bland medlemmarna.

Hon har även gjort enstaka framträdanden som föreläsare.


Inte hennes rubrik
Den 10-11 maj är det dags igen, då ordnas en stor konferens i Stockholm för offentliga chefer. Hon har bjudits in att föreläsa under rubriken "Mitt i stormen - när mediadrevet går, och vägen vidare". Hennes föreläsning pekas i programmet ut som en av konferensens höjdpunkter, och beskrivs med orden "Marianne Samuelsson berättar om sina hårresande erfarenheter och hur hon tog sig igen."

Själv skrattar hon åt beskrivningen.

- Jag hade inte satt den rubriken om jag fått bestämma.
Ska du prata om dispenserna som Max Hansson fick?

- Jag hade inte tänkt att beröra det särskilt mycket, men det kanske kommer upp genom frågor. Det blir mer om rollen som chef, och att man ofta förberett organisationen men inte sig själv.


Meddelarfrihet
Hon ska tala om betydelsen av meddelarfriheten.

- Jag tycker det är viktigt att den finns, och den borde finnas i andra verksamheter också, utöver de offentliga. Personalen har ju en rättighet genom meddelarfriheten, som i en demokrati är oerhört viktig. Utan den får man inte demokratisk insyn. Och det får ju konsekvenser när man allt mer lägger ut verksamheter privat.

Hur ser du på din egen kris, så här i efterhand?

- Det hade kunnat gå annorlunda om jag hade varit mer förberedd när det drog i gång. Jag hade kanske kunnat få ut en information kring dispensärendena på ett bättre sätt.

Fick du en orättvis behandling?

- Prövningar gjordes i Miljööverdomstolen, de gav mig ju rätt.

Känner du bitterhet?

- Nej. Det är som det är. Jag hade fem bra år på Gotland, det är inte dåligt, det.


Tillbaka på Gotland
Marianne Samuelsson var språkrör för Miljöpartiet, innan hon blev landshövding.

Saknar du livet i rampljuset?

- Nej, det gör jag inte. Var sak har sin tid. Man har mycket kontakter med människor, som ju försvinner när man blir pensionär.

Har du varit tillbaka på Gotland?

- Ett par gånger, men inte så ofta som jag velat. Jag var med när förre länsrådet avtackades.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om