Samuelsson och Nypelius: Behåll försvaret på Gotland
Det är viktigt att Försvarsmaktens närvaro på Gotland består och utvecklas.Det skriver landshövding Marianne Samuelsson och kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius i ett brev till statsminister Fredrik Reinfeldt.
Eva Nypelius. Foto: Bengan Zettergren/Arkiv
Foto: Bengan Zettergren
Förebild
De påminner också om att tidigare neddragningar och nedläggningar av regementen på Gotland gör att Försvarsmaktens resurser på ön redan nu är mycket begränsade.
Sjöinformationskompaniet och främst den nybyggda sjöcentralen i Visby lyfts fram som förebild för andra delar av landet. De har utvecklat och etablerat en unik samverkan mellan polisen, tullen och kustbevakningen, främst inom gränskontrollverksamheten.
- Sjöcentralens kompetens och resurser används också av andra myndigheter, bland annat vid vrakplundring. Och vid sjöräddning i Östersjön har information från centralen i Visby varit direkt avgörande för en lyckad insats vid flera tillfällen, skriver de, och framhåller att verksamheten vid sjöcentralen bör stärkas och utvecklas vidare.
Viktiga delar
Även betydelsen av F 17, hemvärnet med Gotlandsgruppen och Försvarsmaktens logistikenheter framhålls.
- Försvarsmaktens resurser är väl integrerade i det gotländska samhället och viktiga delar i den samlade krishanteringsförmågan på Gotland och i Östersjön. Man kan heller inte bortse från den säkerhetspolitiska aspekten, där den planerade gasledningen och den ökade aktiviteten i Östersjön gör situationen mer osäker.
Hävda territoriet
- Slutligen vill vi understryka det folkrättsliga perspektivet. En militär närvaro på Gotland ger omvärlden signaler om att Sverige, enligt folkrätten, tänker hävda sin territoriella integritet, skriver Eva Nypelius och Marianne Samuelsson.
En kopia på brevet har skickats till ÖB, marin- inspektören, försvarsministern, försvarsdepartementet och försvarsutskottet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!