"Samverkan är nödvändig"
En månad innan folkomröstningen om EMU bänkar sig gotländska socialdemokrater, moderater, centerpartister, folkpartister och kristdemokrater i samma soffa. I fåtöljerna intill sitter LRF:s reprensentanter.Det är så ja-sidan på Gotland ser ut. Frågan är så viktig att samverkan är nödvändig, säger Bror Lindahl (fp).
I går presenterade den gotländska ja-kampanjen sig själva, sina argument och sin strategi för hur de ska få gotlänningarna att säga ja.
<span class=MR>Vändas till en styrka</span>
Ja-sidan är spretig. De har förståelse för att väljarna kan tycka att det är lite underligt att se dem sida vid sida, men samtidigt tycker de att detta kan vändas till en styrka. Här finns en bredd i argumentationen:
Mina argument är inte de samma som Roys. Våra argument ser olika ut beroende på vilka partier vi representerar, klargör Åke Svensson (s).
Medan Roy Hansson (m) gärna understryker hur viktigt det är att företagarna får möjlighet att utveckla handeln med euro-länder talar Åke Svensson hellre om hur viktigt det är att bygga vidare på den gemenskap och samverkan som upprättats genom EU.
På Gotland får ja-sidan en förstärkning från Centern, som man inte har på riksplanet. Centerpartiet har ju sagt nej till EMU på riksplanet. Lokalt har man inte tagit någon officiell ställning men flera starka center-namn har anslutit sig till ja-sidan. Gotlandscenterns ordförande Barbro Ronsten är ett av dem. För hennes del handlar valet om både ekonomi och ideologi:
<span class=MR>Fredstanken</span>
Fredstanken inom EU är viktig och står 23 länder bakom EMU så ska inte vi stå utanför. Men det handlar också om tillväxten. De stora företag som finns här på ön är ju inte svenska, både Cementa och Flextronics är ju utländska företag. Och vi kommer att få svårt att klara tillväxten genom att bara sälja till varandra, säger Barbro Ronsten.
LRF fanns också med när ja-kampanjen presenterade sig. Främst i egenskap av sympatisörer.
Vi deltar inte i kampanjen, men vi vill verka för ett ja, säger LRF-ordföranden Peter Olsson och fortsätter:
Vi vill vara objektiva, men har gjort en analys utifrån landsbygds- och lantbruksperspektiv och vi har kommit fram till att det är bra för våra medlemmar om Sverige ansluter sig till EMU.
Peter Olsson fokuserar regelrätta plånboksfrågor. Med EMU hoppas han på en stabilare ränta och mindre valutarisker för kapitalintensiva jordbruksföretag som får jordbruksstöd utbetalat i euro.
Valutakursen avgör hur mycket pengar jag som lantbrukare får för mitt arbete, konstaterar Peter Olsson.
Den närmaste månaden kommer ja-kampanjens folk att annonsera, affischera och propagera. Torgmöten kommer de också att arrangera, gärna med mothugg från nej-kampanjens företrädare. Men vilka de är har de ännu inte riktigt fått grepp om.
Kan det bli en debatter mellan personer som företräder samma parti?
Nej, vi kommer inte att debattera mot våra egna partikamrater, förklarar Åke Svensson (s).
Centerpartiet håller samma linje. Centerpartister kommer bara att debattera mot företrädare från andra partier.
Fotnot: Nej-kampanjen på Gotland ligger i startgroparna. De kommer att presentera sig vid en presskonferens i Visby på måndag.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!