"Samverkan är viktigt vid stora olyckor"

- Samverkan är viktig för ett bra resultat vid stora olyckor, konstaterar Christer Stoltz, beredskapssamordnare i Gotlands kommun.
Han är också ansvarig för den i veckan pågående utbildningen med träning inför stora olyckor på ön.

Gotland2005-09-16 06:00
Deltagare är personal från sjukvård, räddningstjänst och polis som utbildas i hanteringen vid en större olycka där många patienter måste vårdas ute på en olycksplats.
- Begreppet stor i samband med olyckor är kopplat till behov av vårdresurser på olycksplatser. Det gäller exempelvis behov av omflyttning och justering av resurser med bibehållet kvalitetskrav. Det senare definierar också en stor olycka i förhållande till en katastrof, förklarar han.
Träning för stora olyckor är en årligen återkommande utbildning som tidigare har genomförts med sjukvårdsenheten vid P 18 som samarbetspartner. Nytt nu är att Lernia trätt in tillsammans med räddningstjänsten i utbildningen med grundkurs följd av en repetitionskurs och en samverkansdag för polis, räddningstjänst och sjukvård.
För veckans 22 deltagande läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, ambulanssjukvårdare och läkarsekreterare gäller tre dagars grundkurs med föreläsningar i aktuella lagar, regler och förordningar, materielkunskap, rollspel, skadelära och praktiska övningar.
Vid torsdagens övningsmoment var fyra stationer uppdukade utomhus vid Lernia där deltagarna tränade samverkan vid olyckor med bil, mc, verkstad och skadad i svårtillgängligt utrymme.
På kvällen gällde en övning på P 18-området med en iscensatt discobrand med kallad ordinarie brandstyrka, ambulans och polis och kursdeltagarna som gavs tillfälle att direkt prova på samverkan i en verklighetsanpassad övningssituation.
- Att jobba ute på en skadeplats är annorlunda mot att arbeta inomhus, på en vårdcentral eller på lasarett. På Gotland finns fem sjukvårdsgrupper, var och en bemannade med en läkare och två sjuksköterskor och i någon även en läkarsekreterare.
- En, med 15 minuters inställelse, utgår akut från lasarettet. De övriga finns inom primärvården i Visby, Slite och Hemse och utgår inom 60 minuter efter kallelse.
- För personalen i dessa grupper hålls årligen återkommande utbildningar samtidigt som ytterligare deltagare ger kompetens till fler.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!