Samverkan och förståelse mot drogmissbruk
När öns krögare och deras personal åter samlas till utbildning gäller samverkan och förståelse gentemot de myndigheter de möter i sin yrkesutövning.Projektet drogs i gång i november 2002 och det är tredje tillfället som just nu går av stapeln.Under tisdagen pratades alkohol, narkotika och ekobrott. Kursen avslutas i dag, torsdag, med bland annat film, brandsäkerhet och konflikthantering.Ett skriftligt prov sätter sedan punkt för tvådagarskursen.
Myndigheterna kontrollerar oss ute på krogen. Det välkomnar vi. Det är vårt gemensamma intresse att ordning råder.
Det säger Lennart Rosenlund, restauratör på Munkkällaren. Han deltar numera i kursen som föreläsare, liksom Kjell Norberg, Bakfickan.
De har tidigare genomgått kursen och inledde tvådagarskursen under parollen positivism och samarbete gentemot myndigheternas utövande.
De avslutar i dag med en diskussion kring konflikthantering. Däremellan är det olika representanter för myndigheter som kommer till tals i en föreläsande/diskuterande form. Det ges och tas av erfarenheter och allt resulterar förhoppningsvis i en större förståelse mellan restaurangnäringen och myndighetspersonerna.
<span class=MR>Alkohol och narkotika</span>
Ulf Linnerhed, socialkonsulent på länsstyrelsen, inledde under temat svensk alkoholpolitik. Efter avslutad föreläsning diskuterades bland annat fylla på krogen, sena utgångstider som leder till att gäster är fulla redan innan de kommer till krogen bland deltagarna.
Problemen ökar förmodligen framöver, menade Ulf Linnerhed. Och krogarna kommer säkert att få klä skott för det. Det gäller att även få fram det positiva med restauranger och krogar i exempelvis tidningarna.
Narkotikan stod som nästa punkt på programmet. Erik Gutesson, inspektör på polisens narkotikaenhet. Han arbetar sedan fyra år med narkotikasituationen på ön.
Narkotikan är den näst största internationella handeln, inledde han, med en omsättning världen över på 4 500 miljarder svenska koronor.
<span class=MR>Tidigt missbruk</span>
På Gotland arbetar enheten främst med att upptäcka tidigt missbruk, minska nyrekrytering, öka antalet urin- och blodprov bland ungdomar samt naturligtvis den rent polisiära spaningen och ingripandet mot brottslighet.
Polisen på Gotland är oroad över utvecklingen där missbruket hela tiden ökar och ständigt klättrar nedåt i åldrarna.
<span class=MR>Diskussionsforum</span>
Framförandet tog upp rena fakta kring narkotika, samtidigt hölls det i en diskussionsform där deltagarna hela tiden kom med inblickar och frågor.
Dagens situation visar att ungdomar mer och mer intar en accepterande inställning:
Jag tycker man ska ta lite mer ansvar, menade Erik Gutesson med tanke på att ungdomarna inte tycks bry sig så mycket om sina kompisar.
Att hasch och marijuana, även alkohol och tobaksrökning , är inkörsportar till tyngre narkotikabruk var en slutsats deltagarna diskuterade sig fram till. Och mycket av trafiken och missbruket blottas på krogarna. Något krögarna vill förhindra och arbeta emot i samverkan med myndigheter från bland annat länsstyrelse och polis.
Kursen ger många positiva ingångar till kampen mot missbruket av alkohol och droger:
Och den är ett bevis på att de som jobbar inom näringen deltar, menade Åsa Olofsson, kommunens alkoholhandläggare samt projektets samordnare.
Alkohol på kurs. Ulf Linnerhed, socialkonsulent på länsstyrelsen (till höger) pratade kring den svenska alkoholpolitiken. Lennart Rosenlund från Munkkällaren lyssnade och kom med inlägg.
Samverkan. Erik Gutesson, narkotikainformatör från polisens narkotikaenhet förde fram fakta om narkotika. Samverkan och diskussion präglade inläggen från krögare och deras personal.Foto: ROLF JÖNSSON
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!