Sandön bemannas året runt
Gotska Sandöns vänner kan andas ut. Året-runt-bemanningen kommer att bestå.
- Ja, vi planerar för fortsatt helårsbemanning, säger Thomas Persson, som utrett Sandöfrågan för länsstyrelsens räkning.
Hotet om att nationalparken skulle lämnas utan bevakning vintertid ser ut att vara undanröjt. Kampen för Sandön och fortsatt året-runt-bemanning tycks ha gett önskat resultat.
Länsstyrelsen, som ansvarar för bemanningen, har efter diskussioner och förhandlingar med de myndigheter och organisationer som har intressen på Gotska Sandön, nu kommit fram till att fortsatt helårsbemanning är möjlig.
Gamla och nya intressenter
- Vi har fått med oss alla de tidigare intressenterna utom Rikspolisstyrelsen. Och vi för dessutom diskussioner med två nya intressenter, säger Thomas Persson, som låter väldigt nöjd med den lösning man nu kan se.
Det är ju ekonomin som varit haken, de tidigare intressenterna ville inte längre gå in med pengar i Gotska Sandöns skötsel.
Ekonomin i hamn
Men nu har både Försvarsmakten, SMHI, Sjöfartsverket och Telia/Sonera sagt ja till fortsatt engagemang för och på Gotska Sandön. De går jämte länsstyrelsen och Naturvårdsverket in med pengar och det gör eventuellt även de två nya intressenterna.
Så ekonomin är i hamn och det möjliggör fortsatt helårsbemanning på ön.
Målet för den insamling som Gotska Sandöns hembygdsförening och Gotlands Tidningar drev i våras har därmed uppfyllts.
Cirka 16 000 personer skrev då på upprop för fortsatt året-runt-bemanning på ön.
Namnlistor som överlämnades till såväl landshövding Marianne Samuelsson som dåvarande miljöministern Lena Sommestad.
Turismen ska utvecklas
I stället för avveckling blir det nu utveckling man kommer att ägna sig åt när det gäller Gotska Sandön. Något som Thomas Persson gläds åt. Bland annat kommer man under året som kommer att arbeta med att utveckla turismen på ön.
- Vi hade ett möte med hembygdsföreningen strax före jul och vi vill gärna knyta närmre kontakter med den, säger han.
Ingen hård exploatering
Han betonar att en utveckling av turismen absolut inte handlar om någon hårdexploatering.
- Det måste vara turism på Sandöns egna villkor, säger han.
Hur denna turism kan utformas kommer man under året att diskutera även med Naturvårdsverket.
Båttransporterna klara
Thomas Persson berättar också att det nu är klart med de fortsatta båttransporterna till och från Gotska Sandön när försvaret drar tillbaka sina båtar.
Avtal har träffats med Sjövärnskåren och diskussioner förs även med Sjöräddningssällskapet. Och som backup vid dåligt väder kommer man att anlita Norrlandsflygs helikopter som finns stationerad på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!