Sandsten på export igen

Gotländsk sandsten går återigen på export till Baltikum. Den blir till ornament på byggnader i Litauen.

Foto: Krister Nordin

Gotland2007-09-08 04:00

Men först ska den brytas loss från det gotländska berget. Följ med till Grötlingbo!

Berget i Barsalder, Grötlingbo. består av en grop där sandstenen ligger blottad. Några kasserade stenblock ligger vid sidan om. En manskapsbod på en lastbil, en verkstad inredd i en container. Här jobbar företaget Stenteknik från Borghamn i Östergötland. 150 kubikmeter prima sandsten ska brytas loss i block.
-Sammantaget blir det kanske 200-250 kubikmeter vi får bryta, tills vi får tillräckligt mycket förstklassig sten, säger Kaj Holmstedt, som tillsammans med ett par medarbetare ägnar en vecka åt Grötlingbo, dygnet runt.
Han berättar att sandsten suger åt sig vatten som en tvättsvamp, den är skör och lätt att såga i, men sliter på verktygen.
-Vi använder stålblad som är klädda med diamanttänder och här behövs en annan sort än den vi använder ikalksten, säger Kaj Holmstedt.
Den enorma sågklingan, 2,5 meter idiameter, skär genom stenen som vore den mjukost. Vatten strilar över sågen för att kyla ner den. Klingan når en meter ned på tre sidor om det blivande blocket.

Precis som Raketost...
Därefter lägger Kaj Holmstedt en 35 meter lång diamantvajer i skårorna. Den dras av en så kallad linsåg och skär helt enkelt av blocket underifrån. För den som har några år på nacken är jämförelsen med hur man skar skivor av Raketost inte så dum...
De färdiga stenblocken lyfts sedan bort av en lastmaskin. Just de här blocken ska till Litauen. De ska användas till utsmyckningar och ornament på byggnader, som redan tidigare var prydda med gotländsk sandsten.
Det berättar Björn Simonsson vid Gotlands kalkstensfabrik, som äger sandstensådern i Barsalder.
-Ornamenten finns till exempel kring tak, fönster och trappräcken. och just de här blocken ska till några
officiella byggnader iLitauen.
Sandsten är annars ingen stor artikel längre, inte ens till slipstenar eller brynen. Men den behövs när gamla byggnader ska fixas till.
-Det finns många gamla slott och kyr-
kor som behöver renoveras, bland annat i Danmark, där vi har vissa beställningar. Sverige har inte längre råd med sådana renoveringar, säger Björn Simonsson.

Inget stendamm
Till sådant används prima sten. Den sekunda sandstenen går till skivor av olika slag och till trappor exempelvis.
Tillbaka till Barsalder, där grabbarna, med öronpropparna istoppade, fortsätter att skära sten. Andningsskydd behövs inte, för det blir inget stendamm när man skär i sandsten, förklarar Kaj Holmstedt.
Han ler och säger att han här på Barsalder, precis som på andra ställen, ofta blir uppsökt av äldre ortsbor som kommer för att prata om hur det var att bryta sten förr i världen.
-De brukar säga att vi har det lätt nuförtiden, jämfört med hur de hade det, säger Kaj Holmstedt.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!