Sandstensdöden och välkända stenhuggarprofiler på Sandstenens dag
De hårda livsvillkoren för Storsudrets sandstenshuggare, välkända stenhuggarprofiler och välkomnande av den grönfläckiga paddan.Allt ryms som programpunkter när Sandstenens dag på lördag arrangeras för fjärde gången vid Kettelvik stenmuseum i Sundre.
Föreningen, som i dag har 150 medlemmar, bildades för fem år sedan med uppgift att stödja intresset för museet och den historiska kunskapen om bland andra sandstensarbetarna på Storsudret.
- Vårt främsta mål har varit att väcka opinion för ökade naturvårdsinsatser längs Kettelviken som hotade att slummas igen av sly och blandskog, säger föreningens ordförande Göran Holmberg, sommarboende i Burgsvik.
- Vi är glada över att länsstyrelsens skogsvårdssektion varit lyhörd för våra förslag och att Kettelviken i dag återfått sin tidigare skönhet.
Göran Holmberg svarar själv för en av programpunkterna, "Museet som en historiebok för Sudret". Här berättar han om museets funktion i dag och framtida roll på Storsudret.
Gerd Hedlund, forskare vid Landsarkivet, presenterar i "Arbete, inkomst, sot och silikos" nya fakta om livsvillkoren för Storsudrets sandstenshuggare. Det är dags att på allvar uppmärksamma sandstensarbetarnas livsvillkor i ett längre tidsperspektiv, hävdar föreningen och ställer frågan "Vad vet vi i dag om sandstensdöden?".
GA-journalisten Roland Olsson berättar i "När kungen fick drottningvalet godkänt i Kettelvik" om Storsudrets välkända stenhuggarprofiler.
Lars-Erik Karlsson, Gervalds, inbjuder alla att på gammaldags sätt få redskap från kök och trädgård skärpta, Anna och Jan-Erik Kviberg, Elin Olausson och Henrik Jakobsson visar och kommenterar museets samlingar, mark- och fårägarna i Sundre, Dagmar Jakobsson och Eva Norbeck, presenterar de naturvårdande fåren och Caroline Bernander från länsstyrelsen berättar om utplanteringen av den sällsynta, grönfläckiga paddan
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!