Saneringen av kreosot i Vall kan dröja i tre år
Marken och grundvattnet kring sågen Södervägs brädgård i Vall där virke impregnerats är bevisat kreosotskadat. Nu kan saneringen av området komma att dröja ytterligare tre år.
- Det är obehagligt, men vi får inte ett öre innan processen är färdig, säger miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Jan Grimlund (mp).
Tidigare har det konstaterats att mark och grundvattnet i området kring sågen i Vall är kraftigt miljöskadat av kreosot efter att virke där behandlats med det miljöfarliga ämnet kreosot. Den undersökningen bekostades av statliga pengar. När det nu är dags att inleda saneringsarbetet måste först kommunen kräva dödsboet på pengar för saneringen. Anledningen är att den som är ansvarig för föroreningen ska vara med och betala.
Lång juridisk process
Det kan ta upp till tre år innan den juridiska processen vilken bland annat innebär möjligheter till överklagan av arvingarna är färdig. Efter det visar det sig om det finns pengar att hämta i dödsboet och hur stor del av de pengar som i så fall kan täcka hela eller delar av arbetet med saneringen. Innan dess kan inte kommunen få tillgång till statliga medel, varken för delar eller hela arbetet.
Saneringen beräknas kosta mellan 11 och 15 miljoner kronor.
- Kreosoten fortsätter att läcka ut i berget och troligtvis blir det frågan en avsevärt högre summa. I den här kostnaden är inte saneringen av grundvattnet inräknad och kreosoten läcker ner i grundvattnet, säger miljö- och hälsoskyddsnämnden ordförande Jan Grimlund (mp).
Och skadorna är kända sedan länge och i dag uppskattas att ett tiotal fastighetsägare i området har kreosot i sitt vatten. Sågen i Vall är den plats på Gotland som hittills konstaterats som svårast förorenad men runt om ön har det tidigare bedrivits kreosotimpregnering av virke på en mängd platser.
- Hanteringen med kreosot har förmodligen förekommit på ett tusental mindre platser runt om på Gotland. Och mellan 20 och 40 av de här platserna är i behov av sanering, säger Jan Grimund.
På fastigheten i Vivings i Vall har det bedrivits sågverksamhet sedan 1952 och impregnering av virke med kreosot sedan 1956. Under 1950 och 1960 talet var produktionen stor vid Södervägs brädgård. Då impregnerades telefon- och kraftstolpar och slipers till tunnelbanan i Stockholm.
Efter att undersökningarna visade att marken och grundvatten i området var kraftigt förorenat bedömdes de dödsbon som finns samt ett aktiebolag som varit verksamt under perioden ställas till svars för saneringen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!