Sänk farten till 30
Utmed de hala vägarna står barnen i diket och väntar på skolskjutsen. En osäker plats i dagar som dessa när stressade bilister kör på vägarna. Förslaget om hastighetssänkning till 30 kilometer i timmen skulle gälla vid omkörning av skolskjuts.Nu har Vägverket gjort om upplägget, det kommer gälla all linjetrafik som stannat till vid en hållplats.
- Gotlands kommun har varit inställd på att hastighetssänkningen bara skulle gälla skoltrafiken, men nu när det gäller all linjetrafik måste kommunen ta ställning till på vilket sätt och i vilken omfattning det kan utföras, berättar Sven Ahlström som är ansvarig för gotlandsfrågor vid Vägverket.
"Svårt att acceptera"
Kommer man i 90 kilometer i timmen på landsvägen måste man alltså sänka farten till 30 om en buss har stannat vid en hållplats, så även om det är en mötande buss som stannat.
- Jag tror det kommer bli svårt att acceptera, men frågan är öppen och det finns förslag på en variant som skulle vara att begränsa försöket till vissa rektorsområden, säger Sven Ahlström.
I slutet av januari kommer kommunen och Vägverket att ha ett möte om denna fråga.
Bussarna stannar idag mestadels vid vägrenen. Fickor vid busshållsplatserna skulle få bort passagerarna från diket och därmed öka säkerheten, men också framkomligheten för andra bilister.
- Vilket problem det här är, säger Per Westholm på barn- och utbildningsförvaltningen.
Barns skolvägar
Det finns ett projekt som heter "Barns skolvägar" och är ett samarbete med Vägverket, där ett antal skolor med dålig trafikmiljö är med. Tillsammans ser de över trafiken vid anslutningar till skolan, de jobbar med attitydpåverkan och diskussioner med föräldrar, personal och elever.
- Hittills är det Högbyskolan i Hemse, Romaskolan, Roma kyrkskola, Väskinde, Lyckåker och Solberga som är delaktiga och vi har ett brett samarbete mellan skolorna, personalen, föräldrarna och Vägverket, säger Per Westholm.
Föräldraskjutsar ett problem
Ett stort problem menar Per, är föräldraskjutsar, med alla personbilar som ska släppa av sina barn vid skolan samtidigt som bussen. Det blir jobbigt för busschaufförerna, och en stor anledning är förskolorna som inte är skjutsberättigade menar han.
- Helst bör man undvika att blanda busstrafik med föräldrar i personbilar som pilar omkring, fortsätter Per.
Bussfickor behövs
- Det gäller att försöka hitta en balans, ska man ha många hållplatser tätt som det är idag så blir det barn utmed vägarna och många stopp som tar tid. Alternativet är hållplatser med avkörning och klok skyltning, detta är orealistiskt att ordna vid varje stopp. Det blir glesare mellan hållplatserna och då får barnen istället vandra längs vägarna, menar Per Westholm.
Åke Wassberg, trafikchef på Swebus är också oroad.
- Det här är inte helt bra, för att minimera skador i trafiken behövs ordentliga fickor för bussarna. Vid vissa gårdar är det bättre då det blir en naturlig avfartsväg, men vid de flesta stora vägarna finns det inga fickor. Det skulle ta tid att bygga upp. Men jag tror att den här försöksgrejen med hastighetssänkning kan hjälpa till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!