På fredag kommer artisten, sångerskan och skådespelerskan Sanna Martin till Gotland för att spela föreställningen "Hon som kom före" på länsteatern.
– Jag ville prata om artister och förebilder i livet, säger Sanna Martin om idén bakom manuset till föreställningen där hon hyllar tre av sina kvinnliga förebilder; Sonya Hedenbratt, Bette Midler och Margaretha Krook.
De tre kvinnorna har alla symboliserat olika sorters kraft och inspiration.
– Jag gick tillbaka i tanken och såg Hedenbratt och nystade fram minnena om varför jag tycker att hon är häftig. Hon pratade grov göteborgska, precis som jag när jag var ung och jag kunde känna igen mig i henne.
När Sanna Martin var i 15-årsåldern upptäckte hon den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Bette Midler.
– Hon sjöng hest, tog plats så självklart och jag tyckte att hon var cool, hon var gapig och provokativ.
Lite senare, när Sanna Martin var runt 20 år, kom Margaretha Krook in i hennes liv.
– Jag blev besatt, nej inte besatt men hänförd av Margaretha Krook. Hon var sinnebilden för power, säger Sanna Martin.
Alla tre banade väg och satte spår.
– De är starka kvinnor som gått före. Om man är en ung person så är det inte så dumt att ha några att se upp till på avstånd, säger Sanna Martin.
Hon berättar att hon har tänkt på sina förebilder då hon hamnat i svåra situationer.
– Jag tänker gud, hur ska jag lösa det här, sen tänker jag på Bette Midler, hur hon gjort något. Eller på Margaretha Krook, man skulle ha velat haft hennes kraft och energi.
Sanna Martin önskar att hon känt dem och hoppas fortfarande på att någon gång få möta Bette Midler, som är den ende av de tre förebilderna som fortfarande är i livet.
– Däremot har jag pratat med folk som har känt dem. Och jag har ju Sven-Eric, säger hon.
Sven-Eric Dahlberg, som sitter vid pianot under föreställningen "Hon som kom före", ackompanjerade Sonya Hedenbratt i närmare 30 år och kände därmed henne väl.
– Vi tror att vi ser så mycket men vi ser bara en pytteliten del. Alla dessa tre kvinnor har haft stora våndor i sina arbetsliv. Trots sina skavanker har de ändå hittat sin väg, säger Sanna Martin.
De har även fått kämpa mot skeva kvinnoideal.
– Mycket har handlat om deras utseenden. Krook hade en krokig näsa, Sonya sades vara tjock, glad och härlig, vilket jag tycker är bedrövligt. Utseendefixeringen har inte blivit bättre eller sämre just när det gäller kvinnor.
– Det kan inte ha varit så kul, för Sonya, att vara en hyllad jazzsångerska när alla sa att hon var tjock och go. Samtidigt är det i sprickorna man ser det som är mest intressant, fortsätter Sanna Martin.
Att förebilderna är just kvinnor är egentligen inte så viktigt för henne.
– En av mina stora idoler är Tommy Körberg. Han har varit otroligt inspirerande för mig. Jag hade säkert kunnat göra en föreställning om förebilder och inspirationskällor generellt, säger hon.
Till Gotland har hon egentligen inte någon annan koppling än att hon varit här som turist, tycker mycket om ön och känner länsteaterchefen Thomas Sundström. Däremot har hon andra emotionella band till Gotland.
– Josefin. Hon är skitspeciell för mig. Hon har också varit banbrytande.
Josefin Nilssons liv och död med efterföljande "Me Too"-upprop mot sexuella trakasserier har inneburit många viktiga förändringar i kultursverige.
– Det är ett ständigt pågående arbete att återerövra de här frågorna. Efter Me Too är det mycket som har kommit upp i ljuset, de som hållit på med trakasserier har nu ögonen på sig. Och arbetsgivare har förstått att vissa personer inte kan få fri lejd, säger Sanna Martin.