Överbefälhavaren Micael Bydén uppmanar ansvariga att gå igenom bedömningar och riskanalyser efter gasledningssabotaget samtidigt som han säger att det inte är försvarets uppgift. Säpo tog tag i frågan om risken för sabotage redan i våras och har nu skickat ut en uppmaning till berörda verksamheter om att skärpa skyddet mot känslig infrastruktur.
– Vi påpekar vikten av ökad vaksamhet, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.
– Vi tar mer än gärna emot tips från allmänheten om man upplever att man ser något säkerhetshot. Det är en stående uppmaning. Alla incidenter ska rapporteras till Säpo eftersom vi utifrån dessa kan lägga ett större pussel och få en bredare bild av utvecklingen, säger Fredrik Hultgren-Friberg.
Vad Säpo drar för slutsatser av informationen de samlat in, säger de inte.
– Vi har ingen möjlighet att gå in på hur vår underrättelsebild ser ut. Det pågår aktiviteter från främmande makt mot Sverige, säger han och nämner mordförsök på svensk mark, spioner och konstaterade cyberangrepp mot svenska mål.
Han trycker på att frågorna ska tas på allvar och att säkerhet måste få kosta pengar. Säpo markerar behoven av att tillsynsmyndigheter verkligen ser till att leva upp till kraven som ställs.
När det gäller vem som bär ansvaret att skydda Gotlandskabeln är inte alldeles enkelt att få svar på.
Försvarsdirektören på Gotland, Martin Gouthering berättar att det inte är länsstyrelsen som ansvarar för tillsyn av elkablar och fibernätet. Deras roll är att samordna och driva frågor inom beredskap, civilt försvar och totalförsvar ihop med andra aktörer. Han säger så här:
– Svenska kraftnät är tillsynsmyndighet för enskilda verksamhetsutövares säkerhetsskydd inom områdena elförsörjning och dammanläggningar, förutom verksamheter inom kärnteknik. Post och Telestyrelsen är tillsynsmyndighet för enskilda verksamhetsutövare som bedriver säkerhetskänslig verksamhet inom områdena elektronisk kommunikation och posttjänst.
– Varje verksamhetsutövare ansvarar för frågor rörande skydd, säkerhet och bevakning av sina skyddsvärda anläggningar. Vattenfall som äger elkabeln ansvarar således för sådana frågor, om man tar just elkabeln som exempel, säger han.
Svenska kraftnäts säkerhetschef Erik Nordman förklarar att de inte har någon operativ roll kopplad till kabeln. Däremot har de tillsyn över att Vattenfall sköter elförsörjningen.
– Vi ser till att Vattenfall arbetar med säkerhetsskydd och planerar åtgärder för de hot som finns, säger han och förklarar att de har möjligheter att förelägga med viten och sanktionsavgifter om de inte sköter detta.
Vattenfall hänvisar i sin tur till Geab som äger elnätet. Där är det vd:n Kalle Blomberg som har det yttersta ansvaret. Han är försiktig i sina uttalanden och säger att bästa sättet att skydda kabeln är att inte berätta vad de gör.
– Jag har full förståelse för att det finns ett intresse kring dessa frågor. Energiförsörjningen är dock en samhällskritisk verksamhet som måste skyddas. Ett sätt att skydda verksamheten är att inte lämna ut detaljer om var verksamhet förekommer, vad som görs och varför. Något som tyvärr blivit nödvändigt med tanke på dagens omvärldsläge. Vi har en nära samverkan med myndigheter och andra aktörer och anpassar oss efter de förutsättningar som råder, säger han.