Sara Neogard är uppvuxen med hundar och sedan 14-årsåldern har hon med framgång tränat och tävlat sina egna hundar. Sedan några år är det rasen tollare som gäller och just nu äger hon tre stycken - varav det är unghunden Jalle som fått förtroendet att tävla kommande helg.
- Egentligen var det Stefan Hellström som vann den gotländska länsfinalen med sin voersth, men han tvingades lämna återbud till mästerskapen och eftersom jag kom tvåa av de tre startande ekipagen i uttagningen så blir det jag som tävlar för Gotland, berättar Sara Neogard som också driver ett hundpensionat hemma i Ala.
Eftersökstävlingar är ganska nytt på Gotland. Men sedan eftersöksjouren startade och samarbetet inletts med polisen att spåra trafikskadat vilt, så har även intresset för den här tävlingsformen ökat.
- Jo, tidigare har vi mest tävlat i viltspår, säger Sara Neogard.
Eftersöksutbildning
Allt började för Sara hemma på föräldragården i Ala där det var bordercollie som gällde.
Men eftersom Saras pappa också var jägare och tyckte att Sara skulle skaffa en fågelhund, började hon intressera sig för rasen tollare.
- De är så användbara. De apporterar fågel och är perfekta när det gäller eftersök, menar Sara.
Hon gick eftersöksutbildning för Jägaregillets eftersöksansvarige Sören Thomsson och det gångna året har det blivit två-tre utryckningar för Saras del.
- Men då har jag mestadels använt en tik, Jalles mor, som fungerar bäst i skarpa lägen.
- Jalle är viltspårschampion och den här tävlingen har många likheter med viltspår, bland annat finns det människovittring i de preparerade spåren, förklarar Sara som tränat Jalle med ganska svåra spår under sommaren.
- Visserligen har jag ingen koll på motståndet, men Jalle är duktig så nu är det upp till mig själv om vi ska lyckas på mästerskapet, säger Sara Neogard som kommer att ha Siv Rydenhjelm som medhjälpare ute i spåret.
Region Mitt-mästerskap
- Det gäller att föra hunden rätt under provet, dessutom ska ekipagen tillsammans med sin medhjälpare och skytt svara på en del teoretiska frågor, berättar Sören Thomsson från Lye som är Jägaregillets eftersöksansvarige och tävlingsansvarig för Region Mitt-mästerskapet på Lojsta slott.
En kommitté från Jägaregillet på Gotland har arbetat med förberedelserna sedan i vintras, samtidigt som de arrangerat kretsmästerskap och länsfinalen den 7 juni här hemma på Gotland.
Förutom Gotland kommer det tävlande ekipage från Dalarna, Värmland, Närke, Västmanland, Uppland, Stockholm och Södermanland till Lojsta slott.
- Det vi får uppleva på lördag är ett medvetet arbete med jakthundträning som nu gett resultat och framgångar för Gotland, säger Sören Thomsson.
Hemligt vilt
När de åtta tävlande ekipagen - hund, hundförare och medhjälpare/skytt samlas för genomgång och presentation på lördag morgon har de ett preparerat spår på 800 meter framför sig.
Först ska de göra en platsundersökning på 10 minuter där alla iakttagelser ska redovisas, sedan följa spåret där en del irritationsmoment är inlagda som exempelvis korsande spår av annat vilt, samt ett avbrott i spårandet där ekipagen ska svara på 20 teoretiska frågor.
- Men det är hemligt fram till tävlingsdags vad det är för vilt det handlar om, och om det rör sig om trafikskadat- eller skadeskjutet vilt, berättar Sören Thomsson.
- Den teoretiska delen handlar om allt från jakt-, vilt- och hundfrågor till jaktlagen.
Vill ha fler unga
Svenska Jägareförbundet har stöttat länsförbundet på Gotland inför evenemanget och även tillfrågat Jägaregillet att fortsätta arrangera tävlingen på ön även om det inte blir någon gotländsk segrare i år.
- Den förfrågan avgörs i samband med tävlingen, men vi hoppas och tror att detta också är en satsning som kan få fart på vårt ungdomsarbete. Vi har problem med medlemsrekryteringen, trots att Jägaregillet den gångna vintern utexaminerat 110 nya jägare här på ön, säger Sören Thomsson.