Särvux på Gotland tar ett nytt grepp med både plugg och jobb på schemat
Särvux på Gotland som sedan starten 1974 enbart har haft individuell undervisning på 2-3 timmar per elev och vecka, har nu tagit ett nytt grepp.Sedan i höstas finns den så kallade deltidsgruppen, fem vuxna utvecklingsstörda som delar sin tid mellan jobbet på Samhall och undervisning på Särvux. Vi hoppas att Särvux ska få en bättre status genom att ha längre sammanhållen undervisning och vi hoppas också kunna ha flera sådana här undervisningsgrupper.
En vuxenutbildning öppen för utvecklingsstörda som är 20 år eller äldre och har gått i särskola eller gymnasiesärskola.
Antalet platser på Särvux är 50. Huvuddelen upptas av elever som går olika kortkurser.
Men fem platser upptas sedan i höstas av en grupp anställda vid Samhall, den så kallade deltidsgruppen. Halva sin tid jobbar de på Samhall.
Sedan är de 13 heltimmar i veckan på Särvux, där de läser, svenska, matte, engelska och samhällskunskap. Undervisningen är inriktad på det vuxenliv som de lever.
<span class=MR>Utbyte med Stockholm</span>
Det här är första gången som man på Särvux jobbar på det här sättet.
Man har också fått ett statligt stimulansbidrag på 55 000 kronor (hade sökt 15 000 kr!), som till en mindre del använts under måndag-tisdag.
Deltidsgruppen och deras lärare Eva-Britta Wallin var i går lyckliga men lite trötta efter ett tvådagarsbesök i Stockholm.
<span class=MR>Utbytesprogram</span>
Det handlar om ett utbytesprojekt med en Särvuxskola vid S:t Eriksplan i Stockholm. Eleverna där hoppas i sin tur få besöka skolan i Visby.
Men resan till Stockholm innehöll också besök på Ikea. Där kunde eleverna tillsammans med sin lärare och en arbetsledare från Samhall kolla in de bordsben som de har stått och lackat på Samhallfabriken hemma på Gotland!
Till Stockholm hade de fått åka snabbfärjan och hem blev det flyg.
En del i arbetet med deltidsgruppen är att få i gång ett samarbete mellan eleverna. Besöket i Stockholm har gett detta en extra puff.
<span class=MR>En fantastisk grupp</span>
Jag är mer handledare än lärare för eleverna nu. Det är en fantastisk grupp. de är så omtänksamma om varandra. Det är en glädje att ha den här gruppen, säger läraren Eva-Britta Wallin.
Förhoppningen är att den här gruppen skall kunna gå på Särvux ett läsår till.
Eventuellt kan det bli en utökning av gruppen i höst. Det kan också bli ytterligare någon deltidsgrupp som kan startas.
Vi har nu också kontakt med kommunens dagliga verksamhet för utvecklingsstörda i Slite och Klintehamn för att få elever därifrån. Vi vill också lära Samhall mer om vad utvecklingsstörning är och hur de utvecklingsstörda kan lära sig nya saker, säger Jan-Erik Eriksson.
Att gå på Särvux innebär en möjlighet till ny stimulans för att kanske kunna lära sig läsa, skriva, räkna, tala "vardagsengelska" och använda en dator.
Just datorer används också i samtliga kurser. särskilda inlärningsprogram finns framtagna, till exempel för den som vill lära sig läsa.
<span class=MR>Lära för vuxenlivet</span>
Undervisningen hänger också ihop med det vuxna liv som eleverna lever.
En elev som åker mycket buss fick till exempel ta fram sin egen busstidtabell och sedan skriva in den i datorn.
Nu görs alltså en drive för att få kontakt med fler som kan vara intresserade av att gå på Särvux.
Men platserna är begränsade. Även Särvux har fått känna på kommunens sparkrav.
Det är heller ingen rättighet att få gå på Särvux. Däremot är kommunen skyldig att anordna sådan undervisning.
Det är många som står på kö till särvux. I hela landet finns det 40 000 som skulle kunna gå på Särvux.
Men det finns bara 4 000 platser, säger Jan-Erik Eriksson.
Senast till den 26 maj ska intresserade ha ansökt till Särvux olika kurser kommande hösttermin. Undervisning finns i Visby, Slite och Klintehamn.
En av höstens lärare är förresten särskolechefen, som tar tjänstledigt för att på halvtid undervisa på Särvux.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!