Satsar på maskiner

Den stora klon matar snabbt in ris och halvstora träd i flismaskinen. Det som nyss såg ut att blir en rejäl majbrasa är snart borta och istället har containern fyllts till bredden med energiråvara.

Kollegor. Björn Hansson och Fredrik Pettersson.

Kollegor. Björn Hansson och Fredrik Pettersson.

Foto: Mona Staflin

Gotland2012-03-06 15:32

Fredrik Pettersson i Vall har trots sin relativt unga ålder redan hunnit med både gris- och lammuppfödning och avvecklat desamma. Sedan 15 år tillbaka föder han upp nöt och har ett 50-tal tjurar just nu, men kommer att avveckla också det under våren. I stället vill han satsa mer på körning och uthyrning av maskiner inom Rosarve maskinstation.


Flis och gödsel
Man kan inte göra allt och Fredrik Pettersson har kommit på vad det är han tycker är roligast och mest lönsamt - maskiner. Tillsammans med en anställd, Björn Hansson, och f-skattare vid behov har han specialiserat sig inom flisning och gödselspridning. Han har många andra järn i elden också, men det är dessa två han vill smida vidare på.

- Det har hänt mycket på bara några år. Vi köpte det första flisaggregatet för fyra år sedan och man skrattade nästan åt oss för att de tyckte att flistuggen var liten, säger Fredrik Pettersson.

Kunderna är både privatpersoner och företag och man har ett nära samarbete med Skogsställskapet och Suderflis. Flisen säljs till Visby energi och blir till fjärrvärme.


Arbete året runt
Inom lantbruket är säsongen väldigt fokuserad till vår och sommar. Det var anledningen till att det första flisverket köptes in. Arbetet kan göras året om och med fördel under vintern när marken håller att köra på.

Omsättningen på flis är god så länge utrustningen håller. Det går åt en hel del diesel och reservdelar och om något går sönder stannar allt upp.

Gödselhantering är också relativt lönsamt. Under den korta period som gödselspridning är tillåten är det många som vill hyra fastgödselspridare, med eller utan förare. Företaget har fyra fastgödselspridare och lika många flytgödseltunnor.

Fredrik Pettersson har gjort sig av med två tredjedelar av all mark han tidigare brukade med sin far. De 60-70 hektar som återstår kommer att sås till med vall och säljas på rot till lantbrukare i grannskapet. Sedan kan han ju sälja tjänsten också förstås, om bönderna inte vill eller kan slå och pressa själva. När djuren försvinner från gården är det maskinstationen för hela slanten som gäller, ett intresse som gått i arv.


I farfars fotspår
- Det var farfar som byggde upp maskinstationen, berättar Fredrik Pettersson.

På farfars tid var betodlingen stor och det handlade mycket om sådd, gallring och upptagning av betor. Han var också en av de första på Gotland som köpte in en rundbalspress, det var på slutet av 1980-talet.

Det är ingen tvekan om att Fredrik Pettersson gillar stora maskiner. Inventarielistan kan göras lång: sex traktorer i olika storlekar och en hel massa maskiner därtill.
Är det något ni inte gör?

- Nej, då köper vi in det vi behöver, säger Fredrik Pettersson och skrattar, men lägger till att det naturligtvis måste finns ekonomi till det.

Köpa och sälja - maskiner och annat - verkar vara något av ett intresse, om man lyssnar till Fredrik Petterssons kollegor.

Måste man ha de största och nyaste maskinerna?

- Nej, men det måste var schyssta grejer för att folk ska vilja hyra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!