Satsar på vandrarhem i en gammal bondgård
Gotlands lantbruksmuseum öppnar vandrarhem i gamla bondgården i Spenarve och stor omsorg har lagts på att bevara miljön som det såg ut när Nora och Orvar Petterson bodde här. Bröllopsfoton, tapeter och vedspis finns kvar och vandrarhemmet är samtidigt ett museum över tiden som nyss var.- Det är en spännande resa vi gett oss in på, säger Margareta Persson, ordförande för stiftelsen Gotlands lantbruksmuseum.
Lite intrång
- Vi har försökt bevara så mycket som möjligt och göra så lite intrång det går, säger renoveringsansvarige Yngve Stark i Havdhems hembygdsförening.
Lantbrukarparet som donerade gården gifte sig och flyttade in på 1940-talet. Nu har deras hem genomgått en varsam renovering för att så nära som möjligt återge tiden och livet då. Sammanlagt har det inneburit 1000 timmars ideellt arbete av stiftelse och vänförening.
Ekonomiskt stöd
Ett kliv över tröskeln här är ett steg tillbaka i tiden till ett gotländskt bondhem någon gång mellan 1930-talet och 1950-talet. Till höger ligger salen med kakelugn, finmöbler och tapeter med ornament. En våning upp ryms sex av vandrarhemmets bäddar i sovrum och pigkammare. Det lilla vandrarhemmet har ytterligare två bäddplatser inrymda i en bäddsoffa i ett av vardagsrummen på nedervåningen. På prydnadshyllan här står bröllopskortet på Nora och Orvar kvar intill andra minnesföremål.
- Vi har lagt stor omsorg vid att bevara och möblera som Orvars Nora hade möblerat sitt hem, säger Margareta Persson.
Men för att kunna använda gården som vandrarhem har viss renovering varit nödvändig, ett nytt badrum har inrymts i huset och i köket har en modern spis tagit plats intill den gamla "ved-agan".
Idén med vandrarhemmet kom efter funderingar kring hur det skulle bli ekonomiskt möjligt att bevara lantbrukarhemmet. Bidrag söktes från jordbruksfonden och efter att stiftelsen beviljats ett bidrag på 63 000 kronor härifrån satte arbetet igång. Sammanlagt har renoveringar för 100000 kronor gjorts och nu är förhoppningen att investeringarna ska räcka till omkostnaderna för huset.
- Vi hoppas kunna täcka utgifter för uppvärmning och renovering på det här viset, säger Yngve Stark.
Under våren har alla föremål i det gamla bondgårdshemmet inventerats med hjälp av personal från Fornsalen och vandrarhemmet blir samtidigt ett museum.
- Det är väl ingen som varit så tokig förut, men det känns underbart. Vi tror att de som var barn den här tiden skulle uppskatta att få återuppleva miljön de hade som unga i en vecka, säger Yngve Stark.
Nästa sommar är det trädgården som står på tur att bli i återskapad som den en gång såg ut med hjälp av hushållningssällskapets trädgårdskonsulent Gunilla Bremer.
- Vi ska försöka utgå från gamla fotografier och ta hjälp av de som minns. Under trappan finns fortfarande en del växter och perenner kvar som vi ska försöka ta tillvara, säger Margareta Persson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!