Bakom den gotländska satsningen Öbohus finns far och son Daun. Arkitekten och designern Tommy Daun jobbar tillsammans med sonen Emil, entreprenören och grundaren av företaget. Drivkraften är att ha roligt och att skapa något tillsammans.
– Vi är kompisparet som ringer varandra tre gånger om dagen, säger Emil Daun medan Tommy börjar berätta hur allt startade.
Släkten består i rakt nedstigande led sedan 1800-talet av lantmästare, agronomer och pomologer.
– Jag har säkert gjort 100 trädgårdar och varit med och byggt en hel del av dem, säger han och berättar hur han hämtade inspiration till landshövdingens trädgård i Visby från Italien.
För Gotlandshem har Tommy Daun under 30 år ritat och designat utemiljöer, grönytor, ljussättningar och grindar. Visby lasarett, lokaler hos Region Gotland och Riksantikvarieämbetet, samt lyxvillor på fastlandet bär Tommys signum.
Han var också för 35 år sedan delaktig i att ta det gotländska möbelföretaget Guteform ut i världen. För dem ritade han storsäljaren Gunnfjaun, en stol i gotländskt kärnvirke.
– I början numrerade vi varje stol, men det slutade vi med, säger han och berättar att stolen varit med på möbelmässor bland annat i Köln och finns på svenska beskickningen i Washington.
Emil Daun är gotlänningen som for till Stockholm för att plugga, och blev sponsorchef på Statoil Sverige.
– 2007 flyttade jag hem till Gotland och blev marknadschef på Payex. Tillsammans med Henrik Svensson var jag med att starta Sweprod Express, innan jag köpte Bild och reklam, Sveriges äldsta reklambyrå, år 2014, säger han.
Då omsatte reklambyrån fyra miljoner kronor om året. Den bytte sedan namn till Kusinerna och ingick sedan i en trio byråer innan Emil Daun för två år sedan beslutade sig för att sälja och kliva av.
Med hjälp av pappa Tommys design tar han nu sats för Öbohus rikslansering för att sälja arkitektritade hus över hela Sverige.
– Vi ska bredda erbjudandet och samarbeta med andra namnkunniga arkitekter. Nästa år tror jag att vi omsätter 40 miljoner kronor, säger Emil Daun och berättar den märkliga resan som startade alltihop.
En bit mark i Västergarn köptes för snart 20 år sedan och skulle styckas av, men en ny detaljplan drog ut på tiden i flera år.
– När vi kom ut på andra sidan var det lågkonjunktur och det gick inte att sälja en tomt. Pappa hade ritat uterum och kök, och han tog fram ett koncept som var ytsmart så vi kunde sälja hus med havsutsikt – men vi gick inte plus på den affären.
Sedan 2012 har Öbohus låtit en fabrik i Lettland tillverka husen i delar. Av ett 40-tal levererade, både i de färdiga serierna med gotlandsklingande namn och de som Tommy ritar efter kundens egna önskemål, finns de flesta hittills på ön.
Nu ska de utmana marknaden, bland andra etablerade leverantörer i hård konkurrens på fastlandet.
– Vi är inte billigast, och har tagit beslutet att jobba med så hög kvalitet som möjligt. När man är i färdighusbranschen är det lätt att gå den andra vägen, säger Emil Daun.
För Tommy är drivkraften att vara med och skapa utifrån sin egen kreativitet, det omgivande landskapet och kundens plånbok.
– Jag gillar att jobba mot en budget, säger Tommy Daun och berättar att den styr val av design och material:
– Jag är väldigt noga med fasader och fönster. Jag tycker om när det finns en rytm och jag tycker inte om disharmoni.
Även om husen säljs som fritidshus är de isolerade och klara för permanent boende.
– Den vanligaste kunden hittills är de som bygger fritidshus på Gotland, med en plan att flytta dit längre fram. Man får dem att njuta och det är så man får in dem i de gotländska skatterullorna, säger Emil Daun.
Han berättar att de är med i bygglovsprocessen, men tar hjälp av lokala entreprenörer för markarbeten, el och avlopp. Med sitt intresse för botanik och trädgård vill Tommy gärna vara med och rita även utemiljöerna.
– I Sverige är man sämre än i övriga Europa på att lägga budget på utemiljöer. Vi tycker att det behöver prioriteras mer, säger Emil Daun.
Var lanseringen landar har far och son Daun ingen aning om. Drivkraften, menar de, är att fortsätta att ha kul och skapa tillsammans.
– Allt började med att det ska vara luststyrt och att det inte ska finnas några måsten. Vi kan välja, vi heter ju Öbohus och har sålt till bland annat Värmdö. Vi skulle kunna välja att bara sälja till öar och känns det inte rätt tackar vi nej. Det viktiga är att det blir rätt typ av kunder, säger Emil Daun.