Säve väljer hellre närhet

På Sävegymnasiet i Visby lagas 2 200 portioner mat om dagen.- Jag väljer faktiskt hellre närproducerat än ekologiskt, säger Karin Lindberg, husmor.

Gotland2009-09-03 04:00
För dagen är det spagetti och köttfärssås, och ett vegetariskt alternativ som står på menyn. 117 kilo pasta har kokats och 500 liter köttfärsås tillagats. Inga av råvarorna var ekologiska.
- Det är faktiskt ganska svårt att få tag på ekologiska varor. Vi måste ju ha allt i storpack. Annars vore det säkert en annan sak, säger Karin Lindberg.
Vissa ingredienser och varor som skolan köper in är ekologiska. Köttbullar och pannkakor är det. Grönsaker i den mån det går att få tag på.
Mellanmjölken är ekologisk. Lättmjölken är inte det. Fast den är å andra sidan producerad på Gotland.

Närheten viktigast
- Får jag välja mellan ekologiskt odlad mat och grönsaker, eller närproducerade. Då väljer jag hellre närproducerad. Jag tycker det är viktigare att maten inte forslas och körs från Spanien och hit, än att den är ekologisk, säger Karin Lindberg.
- Det är en kostnadsfråga. Men jag tycker att eftersom Gotland är ett jordbrukslän borde vi värna om vårt jordbruk.
Hon betonar också att skolan sällan använder sig av hel- eller halvfabrikat.

Grundligt
- Ta köttfärssåsen som exempel. Den lagar vi från grunden. Alla sopor och såser gör vi likadant med. Potatismoset gör vi också själva, säger Karin Lindberg.
Fast hon håller med om att det ändå är bra att kommunen ska välja mer ekologisk mat.
- Visst är det bra. Det kan jag inte säga annat om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!