Scenen blir större än i ursprunglig plan

En större, mer användbar scen än vad som var tänkt i de ursprungliga, kritiserade planerna.
Det var den mest konkreta förändringen när de första skisserna på kongresshallen i går presenterades.
Byggnaden blir paviljonglik med kupoltak och med huvudentré mot Almedalen, 6 000 kvm i två plan, med totalt som mest 1 000 fasta sittplatser i kongressdelen. Bankettsalen blir spektakulär med sin havsutsikt och restaurangen förses med uteterrass mot sydväst.
Kongresshallen förbinds via en inglasad gång med Almedalsbiblioteket. Den viktiga färgsättningen exteriört är dock ännu inte bestämd.
En magisk tomt, det är svårt att tänka sig bättre förutsättningar, menar arkitekten Bo Karlberg.

Gotland2004-04-23 04:00
De första skisserna på Visbys nya landmärke kongresshallen presenterades på torsdagen och visades upp för kommunstyrelsen.
­ Vi fick godkänt för att vårt sätt att arbeta ligger rätt, säger projektledaren K G Roos.
Bakom ritningarna står Göteborgsfirman Lund & Valentin arkitekter AB.
­ Det handlar om en magisk men krävande tomt. Det är svårt att tänka sig bättre förutsättningar med gränslinjen mot Almedalen och havet. Vi har valt att visa vördnad och respekt för världsarvet, det gäller att göra en enkel byggnad som inte tar över och spelar första fiolen mot Visbys stadssiluett, sammanfattade Bo Karlberg arkitektfirmans inställning.
Han framhåller också att det handlar om en kongresshall i första hand och där övriga funktioner anpassas efter detta faktum.
­ Vanligen brukar vi arbeta tvärtom, vi ritar ett konserhus först och sedan anpassas kongressdelen därefter.
Men det som nu omarbetats mest är just scendelen. Bister kritik levererades från kulturföreträdare när det stod klart att den inte skulle bli stor nog att kunna ta emot alla önskade konserter och teaterföreställningar.
Men efter möten - en referensgrupp har också bildats - har nu detta åtgärdats. Scenen är nu 12 meter djup, 20 meter bred och försedd med logeutrymmen i två plan. Tribunen skall nu kunna härbärgera såväl symfoniorkestrar som större teateruppsättningar.
­ Det vore snudd på tjänstefel att inte se till att scen och klang duger, menar Bo Karlberg.
<span class=MR>Tusen sittplatser</span>
Kongressdelen är således den som prioriteras. Som mest blir det tusen sittplatser i kongressalen. Men den kan efter behov delas i tre mindre delar med plats för 600, 200 och 200 sittande. Majoriteten av kongresserna förväntas ha 400-600 deltagare.
Restaurangdelen blir omfattande, i två plan och med en uteterrass om ca 70 kvm i sydvästläge. Bankettsalen på plan två får spektakulär havsutsikt. I bottenplanet blir det en lång entrédisk och en stor utställningshall.
Almedalsbibliotekets och Högskolans lokaler kommer också att utnyttjas liksom dessa institutioner kan använda kongresshallens faciliteter om så erfordras.
Kongresshallen och biblioteket kommer också att förbindas via en inglasad gång på övre planet. En viktig del som återstår att bestämma är färgsättningen exteriört. Hittills har bland annat vita, gula och röda nyanser diskuterats men man kommer att avvakta i det längsta med att bestämma färg.
­ Nu funderar vi på material och färgsättning, konstaterar Bo Karlberg.
En märkbar ändring utanför hallen blir att Strandvägen kommer att flyttas 15 meter västerut i enlighet med tidigare antagen detaljplan.
Kongresshallen kostar 120 miljoner kronor.
EU och staten står för 70 mkr och Gotlands kommun för 50 mkr. Våren 2007 skall den stå klar.
Kongressalen. Projektledaren K G Roos visar på lokalens flexibilitet.Foto: Rolf Jönsson
Kongresshallen. Så här kommer den att se ut exteriört från Almedalen.Bild: Lund & Valentin arkitekter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om