Scenkonstens framtid ska diskuteras i Visby

I dag inleds den officiella delen av Svensk scenkonst branschdagar och riksstämma i Visby.Ett par hundra representanter för landets teatrar, musik- och dansscener kommer på Wisby Strand att blicka framåt och diskutera scenkonsten möjligheter tillsammans med både politiker och fackliga företrädare.

Sture Carlsson, förbundsdirektör för Svensk scenkonst, kommer under tre dagar att stå som värd för ett par hundra delegater som i Visby ska diskutera scenkonsten framtid.                                                   Foto: bengt valentinsson

Sture Carlsson, förbundsdirektör för Svensk scenkonst, kommer under tre dagar att stå som värd för ett par hundra delegater som i Visby ska diskutera scenkonsten framtid. Foto: bengt valentinsson

Foto:

Gotland2011-05-05 04:00

Sture Carlsson är förbundsdirektör för arbetsgivarorganisationen Svensk scenkonst som företräder 125 av landets scener, varav nästan 20 är länsteatrar.


Stöttar de små
- Att vi samlas på Gotland som har landets minsta länsteater räknat i antalet anställda är för att visa att vi inte bara arbetar med de större scenerna i landets tre största städer, säger han.

- Det kanske är de mindre teatrarna som behöver oss mest, inte minst när det gäller personaladministrativa åtaganden. De större institutionerna har ofta egna personaladministratörer och även jurister, säger Sture Carlsson.

Svensk scenkonst jobbar med de flesta av branschens frågor, exempelvis miljö och jämlikhetsfrågor, och naturligtvis de stora frågorna att studera de framtida tendenser och den kommande ekonomiska situationen för scenkonsten.


Anslagen minskar
- I framför allt England och Holland har institutionerna fått sina statliga medel beskurna upp till 15 procent till förmån för vård, skola och omsorg. Vi hävdar att frågorna hänger ihop med ett rikt kulturliv och här får vi nu möjlighet till erfarenhetsutbyte hur dessa frågor ska tacklas, menar Sture Carlsson.

En annan diskussionspunkt blir koffertmodellen där Gotland är ett av försökslänen.

- Det är hittills blandade erfarenheter. Jag tror Gotland är nöjt men så är det inte på alla håll. De flesta tycker att det blev precis som förut och i Stockholm vill man stå utanför, säger Sture Carlsson.


Bergmanland
Branschdagarna började redan i går med gemensam utflykt till Bergmanland på Fårö. I dag blir det efter välkomsttal och inledande anföranden ett flertal olika seminarier.

Lunchen intas hos landshövdingen på residenset och kvällen kommer att ägnas åt länsteaterns föreställning "Allt eller inget".

På fredag hålls Svensk scenkonst årliga stämma som endast är öppen för medlemmarna och på dagordningen står frågor som avtalsrörelsen och den segdragna pensionsproblematiken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om