SD aldrig nära nå fullmäktige

Sverigedemokraterna var inte ens nära att ta sig in i fullmäktige.Det fattades mellan 50 och 70 röster.Kristdemokraterna låg bättre till.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-09-25 04:00

Gotland håller Sverigedemokraterna, SD, stången.
Partiet var långt ifrån en plats i kommunfullmäktige och om gotlänningarna fått råda hade det inte heller kommit in i riksdagen.

Tre valkretsar
Totalt fick (SD) 913 röster i kommunvalet på Gotland. Men för mandatfördelningen spelar det totala antalet röster ingen roll, utan det är antalet röster i valkretsarna det hänger på.
Gotland är indelat i tre valkretsar - Visby, norr och söder. Mandatfördelningen sker utifrån en matematisk formel och för de riktigt små partierna är det det sista mandatet i respektive valkrets man kan hoppas på. Det är det som kostar minst antal röster.
I Visby krävdes det 370 röster för att få det sista mandatet. (SD) hade 302.
I norra valkretsen krävdes det också 370 röster. (SD) hade 321.
I södra valkretsen kostade det sista mandatet 355 röster. (SD) hade 290.
Närmast ett mandat var man således på norr, där fattades det 49 röster.
Kristdemokraterna, som ju förlorade sitt enda mandat i valet, var närmre att knipa en av de sista platserna. I södra valkretsen fick partiet 313 röster och var alltså bara 42 röster från att hållas sig kvar i maktens församling.

Tre sista mandaten
Men nu kom inget av de små partierna in.
De sista mandaten togs i stället av:
I Visby - Moderaterna.
I norra valkretsen - Vänstern.
I södra valkretsen - Miljöpartiet.

*När texten publicerades i papperstidningen hade ett fel smugit sig in i texten, som nu (2010-09-27 10:07) har åtgärdats i denna artikel. Södra valkretsen hade i tidningen felaktigt benämnts Visby.

Så här bestäms vilka partier som ska få mandat
Först räknar man fram ett jämförelsetal för alla som får vara med i mandatfördelningen. Det första jämförelsetalet får man genom att dividera varje partis antal röster (röstetal) med 1,4. Det parti som då har det högsta jämförelsetalet får det första mandatet.
Därefter delas det partiets röstetal med 3 och nästa gång partiet får ett mandat delas röstetalet med 5, gångerna därpå med 7, 9 och så vidare. Processen fortsätter tills alla mandat är fördelade. Systemet kallas den jämkade uddatalsmetoden.
Källa: Valmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!