SD hade eget möte om Romapaket - sågades av tjänstemän

Lars Engelbrektsson, ledamot för Sverigedemokraterna i regionstyrelsen, förklarar varför han röstade nej till Alliansens förslag om en försäljning av Romapaketet. "Måste ha belägg för att vi får ett bad", säger han.

Lars Engelbrektsson (SD) ville bland annat få in ett krav om vite för att Romabadet skulle bli av.

Lars Engelbrektsson (SD) ville bland annat få in ett krav om vite för att Romabadet skulle bli av.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2020-09-02 15:44

Under regionstyrelsens sammanträde på onsdagen beslutades det att inte gå vidare med en försäljning av Romapaketet på det sätt som föreslagits. 

I stället beslutade regionstyrelsen att Klostergården och fastigheten på Ekgatan ska läggas ut till försäljning. Romabadet ska användas för att underlätta för Romaskolan att få tillgång till ytterligare lokaler för idrott och hälsa. 

S, V, MP och SD röstade på det förslaget. Alliansen röstade emot. 

Lars Engelbrektsson (SD), som har en vågmästarroll i regionstyrelsen och regionfullmäktige, säger att de ville få in ett villkor inför försäljningen om att Romabadet skulle startas igen. 

– Jag gick ut stenhårt med att vi inte kan ge bort fastigheterna om vi inte kan säkerställa att Romabadet öppnas igen. Jag yrkade på att få ett utkast kring bland annat ett vite på om Romabadet inte skulle öppnas och sedan diskuterade vi vad som rent praktiskt behövde göras. Vi hade ett långt möte med Daniel Hallgren i söndags och han var med på den linjen, säger Lars Engelbrektsson och fortsätter: 

– Vi kan inte ge bort de här fastigheterna om vi inte vet att vi får ett bad i Roma. 

Men du kan tänka dig att ge bort de andra två fastigheterna om Romabadet kommer igång? 

– Jag är beredd på att lägga ett antal miljoner om vi får ett bad i Roma. 

Meit Fohlin (S), ledamot i regionstyrelsen, säger att politiker ofta har möten med olika entreprenörer som vill bygga nytt. 

– Det står var och en fritt att träffa vem man vill. Man får dock tänka sig för som politisk företrädare om vilken typ av samtal som man för. Om det är så att man föregår något som ska förhandlas av tjänstepersonerna, då riskerar det att bli tokigt, säger Meit Fohlin och fortsätter: 

– Från tjänstepersonernas sida var man tydlig att det kan bli svårhanterligt om man för den typ av samtal som SD gjorde. 

Jesper Skalberg Karlsson (M) håller med om det som Meit Fohlin sagt och säger att det är viktigt att det inte förs enskilda förhandlingar mellan ett enskilt parti och en privat aktör. 

– Det står politiker fritt att träffa näringslivet, andra organisationer och väljare för att diskutera olika frågor. Men det måste vara tydligt vad som är en förhandling och en allmän politisk diskussion. Jag har ingen aning om vad som sagts på det här mötet, säger Jesper Skalberg Karlsson och fortsätter:

– Om det pågår parallella förhandlingar som sker under bordet är det såklart väldigt anmärkningsvärt. 

Kommer ni att föra diskussioner med Sverigedemokraterna inför beslutet i regionfullmäktige?

– Jag har ingen plan på att förhandla med SD. De vet vad vi tycker och det finns gott om underlag varför den här affären kan genomföras. Om det är så att man vill ställa frågor om hur vi ser på affären och hur vi har tänkt, då svarar vi gärna på det, säger han.

Jesper Skalberg Karlsson är kritisk mot oppositionen och SD som han menar kom med förslag i sista stund. 

– Jag tror att de partier som kommit med många nya idéer hade haft större framgång om de berättat om det tidigare än när det nu redan fanns en köpare. Nu var det jättemånga förslag som hade kunnat vara okej tidigare, men som inte går att fatta såhär sent i processen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!