Mark- och miljööverdomstolen har nekat Cementa tillstånd att bryta mer kalk, ett beslut som Cementa i förra veckan överklagade till Högsta domstolen. Ovissheten om framtida kalkbrytning på Gotland har skapat oro inte minst i byggbranschen.
I helgen begärde Sverigedemokraterna att näringsminister Ibrahim Baylan (S) ska komma till näringsutskottet i riksdagen för att svara på frågor om hur regeringen tänker hantera den befarande cementkrisen. Även Cementa har önskat ett skyndsamt agerande från politiker och myndigheter.
– Det här riskerar att få allvarliga konsekvenser. Vi vill först och främst få höra från regeringen att de kommer ta tag i det så fort som möjligt. Man måste se över vilka juridiska möjligheter som finns, exempelvis för ett förlängt tillstånd under tiden som rättsprocessen pågår, säger Mattias Bäckström Johansson (SD), vice gruppledare i riksdagen.
Även om regeringen inte kan lägga sig i rättsprocessen menar Mattias Bäckström Johansson att det bör finnas andra sätt att hantera frågan.
– Från vårt håll är vi annars beredda att agera i riksdagen, exempelvis genom en extra ändringsbudget.
Hanna Westerén (S), riksdagsledamot från Gotland, tror att det är möjligt att hitta en gemensam väg framåt.
– Jag anser det inte önskvärt att regeringen lägger sig i rättsprocessen, jag har tilltro till vårt rättsväsende, och litar till att regeringen tillsammans med Cementa hittar lösningar under tiden processen fortgår.
Vidare säger hon att som hon har förstått det pågår det samtal mellan bolaget och regeringen, om hur råvarutillgången ska lösas.
– Cementa är en oerhört viktig aktör sett till såväl arbetstillfällen som leverans till infrastruktur och bostadsbyggande och det är min övertygelse att det finns farbara vägar framåt.
Ibrahim Baylan säger i en intervju med Aftonbladet att han erbjudit sig att komma till näringsutskottet redan i början av nästa vecka. Enligt näringsministern kan han inte lägga sig i rättsprocessen, men säger att han kommer titta på konsekvenserna av det förmodade kalkbrytningsstoppet.
– Att fabriken i Slite producerar mycket av den cement som används i landet är tydligt. Vi försöker nu i regeringskansliet få fram fakta på bordet och gör också en oberoende analys av detta. Parallellt med det här måste vi titta på vad som är möjligt att göra, säger Ibrahim Baylan.