Det var i slutet av juli som SD-politikern Lennart Modig Kihlberg gjorde ett inlägg på Facebook om könstillhörighet.
Inlägget löd: "Tips till dig som inte vet vilket kön du tillhör; Knäpp upp byxorna, alt. dra upp kjolen eller klänningen! Dra försiktigt underbyxans framlinning ifrån dig! Ta ett foto med din mobil, rakt ner i glipan mellan dig och underbyxan! Bildgoogla resultatet av ditt foto! Fundera lite över svaret och ta till dig detta som det troligaste svaret på frågan!".
Flera personer, bland dem flera politiker, reagerar på inlägget. Socialdemokraternas Bo Björkman (S) har följt upp med en insändare och regionfullmäktiges ordförande Inger Harlevi (M) anser att inlägget är "fullständigt oacceptabelt" för en person som sitter som ersättare i både regionfullmäktige och regionstyrelsen.
– Som folkvald yttrar man sig inte på det sättet. Han förnekar människor rätten att vara den man är. Det speglar en människosyn som vi inte accepterar, säger Inger Harlevi.
Tänker du agera?
– Det här är en fråga för SD:s ordförande. Jag hoppas att han agerar, säger Inger Harlevi.
Partiet har agerat, berättar Sverigedemokraternas ordförande Lars Engelbrektsson:
– Vi har pratat med personen i fråga och påtalat olämpligheten i hans texter. Vi löser det här internt och jag har inga ytterligare kommentarer, säger han.
Sverigedemokraterna har utnämnt Lennart Modig Kihlberg till nämndeman i Gotlands tingsrätt. Häromdagen spekulerade han kring gärningsmännen bakom dödsskjutningen av den 12-åriga flickan i Stockholm: "Låt mig gissa; de är av utländsk härkomst, bär kepsen bakochfram, har luvjackor och ”knullar din mamma”? Fånga in asen, slå dem i bojor, kasta in dem i en container och lås densamme!".
Är det lämpligt att en nämndeman uttalar sig så?
– Som sagt, jag kommenterar inte detta ytterligare, säger Lars Engelbrektsson.
Mikael Mellqvist var fram till i våras lagman vid Gotlands tingsrätt och rycker in som domare under sommaren. Han tycker att Lennart Modig Kihlbergs utspel passerar gränsen för hur nämndemän kan uttrycka sig. Han menar att inlägget om gärningsmännen vid dödsskjutningen är särskilt problematiskt.
– Han vädrar en fördom som kan ha direkt betydelse för hur han agerar som domare. Jag har gått i pension, men hade jag ställts inför detta som lagman så skulle jag allvarlig överväga om den nämndemannen kunde fortsätta sin tjänstgöring, säger Mikael Mellqvist.
Det är inte fritt fram att uttrycka sig hur man vill när man är nämndeman, förklarar Emma Regnér som är rådman vid Malmö tingsrätt och som har nämndemän som sitt specialistområde:
– Det är höga krav på nämndemän. Man får inte agera så att förtroendet för domstolen ifrågasätts, säger Emma Regnér.
Hon betonar att nämndemän har yttrandefrihet.
– Men nämndemän är också skyldiga att stå upp för diskrimineringslagar och mänskliga rättigheter.
Emma Regnér vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men efter att ha läst inlägget om "fånga in asen" säger hon ändå:
– Kommer man till domstolen som ung invandrarkille är det kanske inte så kul att bli dömd av den nämndemannen. Även om han kan vara opartisk, så handlar det också om hur det påverkar förtroendet för domstolen, säger Emma Regnér.
Nya lagmannen Per Sundberg har semester.
Lennart Modig Kilhlberg själv avböjer intervju med hänvisning till att han inte har tid att tala i telefon.