Kyrkovalet
Kyrklig samverkan i Visby stift fick flest röster under valet till Stiftsfullmäktige. Totalt fick de 32,56 procent av rösterna vilket räcker till 17 mandat. Men jämfört med kyrkovalet 2013 har stödet för Kyrklig samverkan i Visby stift minskat från 21 till 17 mandat.
– Jag tror att inför det här valet har fokus kommit på fel saker, det har handlat om partipolitik och handlat om Socialdemokraterna (S) gentemot Sverigedemokraterna (SD). Folk har trott att de slipper SD om de röstar på S. På något sätt har vår gruppering kommit i skymundan. Vi är besvikna men har ändå majoritet i stiftsfullmäktige, säger Lilian Edwards, Kyrklig samverkan i Visby stift.
När alla rösterna var räknade stod det klart att valdeltagandet har ökat från 11,69 procent 2013 till 17,06 procent 2017.
– Det är roligt att valet blivit så uppmärksammat och det är roligt att så många deltog, men rösterna kom lite fel för vår del, säger Lilian Edwards.
Centerpartiet (C) och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) fick 14 mandat vardera i Stiftsfullmäktige och båda har därmed klättrat uppåt med tre mandat jämfört med förra valet.
– För vår del är det det bästa valet någonsin. Vi har tagit ett jättekliv och ökat jättemycket. Det känns helt fantastiskt, säger Inger Harlevi, POSK i Visby.
POSK fick 41,35 procent av rösterna i valet till kyrkofullmäktige i Visby domkyrkoförsamling och ett mandat i Kyrkomötet.
– Vi är störst i Visby domkyrkoförsamling och vi har tagit ett kyrkomandat. Jag är tacksam för de som har gett oss förtroende, säger Inger Harlevi.
Sverigedemokraterna (SD) fick 4,67 procent av rösterna i stiftsfullmäktige och 2 mandat.
– Det var väl ett positivt resultat, säger Lennart Pettersson, ordförande för SD Gotland.
SD drev en uppmärksammad kampanj inför valet vilket kan ha påverkat det höga valdeltagande.
Tror du att många deltog i valet för att rösta mot er?
– Ja, så kan det vara men det är bra att många är med och röstar, säger Lennart Pettersson.