Gotlands knasigaste träd har utsetts

Skogssällskapet har utsett det "knasigaste trädet" i varje landskap. På Gotland blev det en bild av en knotig lind som tog hem förstapriset.

Elaine Axelsson fotograferade linden på Gotland som utsetts till öns knasigaste träd. Trädet finns vid Hallfreda i Follingbo.

Elaine Axelsson fotograferade linden på Gotland som utsetts till öns knasigaste träd. Trädet finns vid Hallfreda i Follingbo.

Foto: Privat

Gotland2021-10-04 18:02

Stiftelsen Skogssällskapet jobbar med förvaltning av skog och har i en bildtävling under året velat utse det knasigaste trädet i landets 25 landskap.

Tusentals bilder har skickats in från hela landet som visar på en stor variation i ”knasighet”. Allt från träd som kryper längs marken, har mångtaliga stammar, har vuxit ihop med andra träd eller vuxit ihop med något helt annat, som grindar, skyltar eller stenar, skriver Skogssällskapet i ett pressmeddelande.

På Gotland blev en lind "full av ansikten" det knasigaste trädet.

– När vi utsåg de 25 träden för våra 25 landskap har vi velat få en bred representation av olika typer av ”knasighet”. Gotlands träd är en gammal lind som fått en rolig formation, kanske som en effekt av tidigare hamling, där man kan se ett antal roliga ansikten titta fram, säger Karin Fällman Lillqvist, hållbarhetschef på Skogssällskapet.

Linden i fråga fångades på bild av Elaine Axelsson, boende i Göteborg men med släkt på Gotland.

– Vi var ute och åkte på mellersta Gotland och jag minns inte riktigt var på ön det var, detta var 2018. Jag var ute och letade efter ett ställe där jag varit på 90-talet, och det var i samband med det vi råkade råka förbi det här trädet, och jag sa åt gubben att "stanna, vi måste ta en bild på det här trädet", berättar Elaine Axelsson.

För den som vill beskåda trädet så står det i Follingbo, vid infartsallén mot Hallfreda från väg 143.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!