Stormen Ciara ställde till det rejält när den svepte in över Gotland under söndagen. SMHI utfärdade en klass 2-varning och vid mätstationen vid Visby flygplats uppmättes en vind på 27 meter per sekund i byarna under natten mot måndag.
Då larmades räddningstjänsten till Visby hamn, där Destination Gotlands färja HSC Gotlandia II slet sig från förtöjningarna och aktern drev ut flera meter från kajen. Räddningstjänsten fick hjälpa till att få ombord flera ur personalen på färjan, vilket inte är en uppgift som hör till vanligheterna.
– Det gick bra, vi fick lösa uppgiften bäst det gick. Den här typen av utryckningar händer nog en gång i livet, säger Joakim Nyman, yttre befäl vid räddningstjänsten på Gotland.
Klockan 01:30 väcktes Destination Gotlands vd Christer Bruzelius av telefonen, enligt rederiets rutiner för kris- och säkerhetsorganisation.
– Då var arbetet igång tillsammans med räddningstjänsten och sjöräddningen, säger Christer Bruzelius.
Att ta sig ombord från kajen i den hårda vinden var omöjligt.
– Med hjälp av sjöräddningens båt kunde vi ta ombord befälhavare och besättningsmedlemmar och befälhavaren kunde starta fartygets egna maskiner för att tillsammans med sjöräddningen trycka in fartyget till kaj, säger Christer Bruzelius.
När aktertrossarna brast tog fartyget med sig en elcentral som slets loss från kaj och försvann ner i vattnet. Babords akter på fartyget slog i kajen på andra sidan hamnbassängen.
– Vi ska gå ner med dykare och se om något är skadat, säger Christer Bruzelius och berättar att Gotlandia II inte ska sättas i trafik förrän till midsommar på linjen Visby Västervik.
Christer Bruzelius konstaterar att allt gick efter omständigheterna bra och han är tacksam för att snabbt ha fått hjälp.
– Besättningens ingripande tillsammans med räddningstjänsten och sjöräddningen var helt avgörande, säger han.
På grund av vågor som nådde upp till sju meters höjd ute på Östersjön ställdes flera av Destination Gotlands avgångar in, även några avgångar med flyget.
Räddningstjänsten har förutom utryckningen till Visby hamn fått åka ut på sex eller sju ytterligare händelser.
– Det har varit träd över vägar, och studsmattor och plåtar som har flugit omkring. Det har inte varit några personal- eller personskador vad jag fått höra. Nu känns det som att vi har ridit ut stormen, säger Joakim Nyman på måndagsförmiddagen.
Stormen gjorde även att många hushåll på Gotland blev utan ström under natten. Som mest drabbades omkring 2 000 av Geabs kunder. Elavbrotten drabbade hushåll runt om på hela ön, och orsaken är främst att träd och grenar har blåst omkull över ledningar. På måndagsförmiddagen var fortfarande 160 kunder utan el.
– Hittills har arbetet gått bra och vi räknar med att alla har elen tillbaka under dagen, säger Kalle Blomberg, elnätschef på Geab.
Geab gick upp i beredskap för att kunna avhjälpa avbrotten så fort som möjligt. Kalle Blomberg berättar att stormen blev ungefär så som de trott och tagit höjd för.
– Så här års följer vi vädret noggrant. Vinden blev lite starkare än prognosen visade och stormen kom också tidigare än väntat, säger han.
Även kommande dagar väntas bli blåsiga.
– Det väntas hårda vindbyar. Det lugnar ner sig något från torsdag kväll och under fredagen men blir åter blåsigt till helgen, säger Linus Karlsson på SMHI.