Se de tre nya brandbilarna

Tre nya brandbilar och tolv nya heltidsbrandmän. Från och med måndag blir Gotland tryggare – särskilt på norr.

Tommy Gardell, tekniska nämndens ordförande, klipper ett avspärrningsband och inviger de nya brandbilarna.

Tommy Gardell, tekniska nämndens ordförande, klipper ett avspärrningsband och inviger de nya brandbilarna.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2015-01-21 12:58

Videon är inte längre tillgänglig

Räddningstjänsten på Gotland har inte kunnat uppfylla kraven för rökdykning på norra Gotland. Nu har tolv brandmän anställts för att säkra bemanningen i Slite och Hemse, eftersom det varit svårt att rekrytera till stationerna. Slite kommer att ha två personer på stationen dygnet runt, samt tre i beredskap, och Hemse två heltider under dagtid, måndag till fredag, samt tre i beredskap. Övriga tider har Hemse fem man i beredskap.

När nu Slite får en ökad bemanning från tre till fem kan manskapet genomföra rökdykningar, vilket inte varit möjligt de senaste sju åren.

– Man har haft svårt att rekrytera deltidsbrandmän, framförallt i Slite, men även i Hemse. För att lösa detta har man tvingats att anställa på heltid, säger brandmästare Henrik Johansson.

Samtidigt som bemanningen blir bättre på norra och södra Gotland så blir insatstiderna kortare. Tre helt nya brandbilar har köpts in, en stor släckbil som placeras i Visby och två mindre till Slite och Hemse.

De små bilarna innebär att Slite och Hemse är på plats vid en olycka eller brand inom 90 sekunder, jämfört med 5-7 minuter i dag. De är utrustade för att kunna rädda liv, spärra av olycksplatser och påbörja släckningsarbetet. Alla nya bilar är utrustade med skärsläckare som gör att man kan komma åt svåråtkomliga bränder i exempelvis trossbotten eller bjälklag. Som ett gevär skjuter man vatten med högt tryck genom väggar, tak eller golv, även genom betong.

– I stället för att det som tidigare kommer en brandbil från de här stationerna så kommer det två, först en liten och sedan den större efter några minuter.

Den nya stora släckbilen har förutom skärsläckare även ett nytt skumsläckningsstystem som är skonsammare för miljön. Den har mobila pumpar som kan bäras iväg, vilket gör att bilen inte behöver komma lika nära en brand, exempelvis i oländig terräng.

– Tidigare har vi fått skarva slangar eller montera ur pumpar. Nu kan hjälpen nå fram tidigare.

Släckbilen har också en webbkamera som kan fjärrstyras från larmcentralen. Istället för att någon på plats beskriver brand- eller olycksplatsen kan personalen i Stockholm själva se hur det ser ut.

Den gamla släckbilen i Visby kommer att flyttas till brandvärnet i Dalhem. Dalhems bil, som är nästan 30 år gammal, kommer att användas på räddningstjänstens övningsplats.

Årsbudgeten för räddningstjänsten ökas från 45 miljoner till 51 miljoner. Kostnaden för de nya bilarna är 4,3 miljoner för den stora och cirka en miljon styck för de små.

– Det är en av de störta satsningarna som gjorts på räddningstjänsten, säger Tommy Gardell, ordförande i tekniska nämnden, som på onsdagen invigde de tre nya bilarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om