Max fångade den skygga dovhjortsflocken på bild

Dovhjortar är sällsynta, men efter att ha hört ryktet om den förrymda flocken som håller till på norra Gotland kunde Max Kusserow inte släppa tanken på att fånga dem på bild.

Dovhjortar på norra Gotland

Dovhjortar på norra Gotland

Foto: Max Kusserow

Gotland2021-12-12 08:03

Efter flera månaders spanande i Hall med omnejd kunde Max Kusserow, från Hemse, äntligen fånga den skygga dovhjortsflocken på en vacker vinterbild.

– I somras såg jag en bild på dovhjortarna och tänkte att de måste jag bara hitta. Sedan dess har jag åkt några gånger i månaden för att leta, berättar han.

Förra helgen gav de många timmarnas spejande Max bilden som han längtat efter.

– Det var skönt, men jag blev också lite förvånad och chockad. De var närmare än vad jag trodde. De är annars så himla skygga så det var en utmaning, berättar han.

Han la sig snabbt ner i snön och kröp försiktigt fram cirka 50 meter, utan att flocken upptäckte honom. Han tror att det intensiva snöandet gjorde att dovhjortarna hade svårt att se honom.

– Det var först när jag kom hem och gick igenom bilderna som jag såg att jag var ganska nöjd. Jag förstod först inte att bilden blev bra, säger han.

Max Kusserow tillbringar många timmar i naturen där han fångar fåglar, rävar och andra vilda djur med sin kamera. Bilderna delar han på sitt instagramkonto.

De flesta bilderna är tagna på södra delen av ön, men för att fånga dovhjortarna fick han åka de drygt åtta milen mellan Hemse och Hall många gånger. Det var något särskilt som lockade honom.

– De är väldigt fina djur och att det är en utmaning att fota dem. De är sällsynta och inte som rådjuren, som finns överallt, säger han.

Dovhjortar finns inte naturligt på Gotland, men att det finns en flock som troligtvis rymt från ett hägn, är känt.

– Det har funnits under ganska lång tid men i en begränsad omfattning, säger Hans Olsson, som är ordförande för Jägareförbundet Gotland.

Dovhjortar förökar sig långsamt jämfört med andra klövviltsdjur och håller sig ofta inom samma område. 

– Det är nog därför som de flesta inte vet om att de finns. När man pratar med folk får man uppfattningen om att man kan ha sett dovhjortar på flera ställen, men det är alltid svårt att göra en bedömning av det, säger han.

Dovhjortar kan jagas, med rätt tillstånd, precis som annat jaktbart vilt. Hans Olsson känner till att det har skjutits dovhjort på Gotland, men inte i någon större omfattning.

– Vi på Jägareförbundet har aldrig arbetat aktivt för att vi ska ha dovhjort på Gotland. Såvitt jag förstår så härstammar de här hjortarna från ett hägn och det hände för många år sedan, säger han.

Dovhjort

Kommer ursprungligen från medelhavsområdet och kom till Sverige för cirka 500 år sedan. Det unika med dovhjorten jämfört med andra hjortdjur är att de förekommer i flera färger.

Lever främst i södra Sverige bland löv- och blandskog. Äter normalt gräs och löv, men det varierar beroende årstid. På vintern äter de blåbärsris, ekollon, ljung och lingon. Under våren äter de mest färska löv och på sommaren grödor från fält. Hinden föder normalt en ibland två kalvar i maj-juni.

Källa: Jaktlivet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!