Planerar flytande vindkraftverk väster om Gotland

Intresset för att bygga havsbaserad vindkraft i Östersjön är stort. Nu vill Hexicon anlägga en park med upp till 200 vindkraftverk fem mil utanför Gotland.

Natura 2000-området Hoburgs bank är Sveriges största, men verkar inte påverka bolagens intresse av att bygga vindkraft i Östersjön. Nu planerar tre bolag fem parker.

Natura 2000-området Hoburgs bank är Sveriges största, men verkar inte påverka bolagens intresse av att bygga vindkraft i Östersjön. Nu planerar tre bolag fem parker.

Foto: Grafik: Per Leino

Gotland2021-06-02 07:05

Stockholmsbaserade Hexicon har utvecklat en teknik med flytande vindkraftverk, och det är sådana man vill anlägga inom ett 419 kvadratkilometer stort område som bolaget kallar Dyning. Hexicon planerar även ett liknande projekt tre mil utanför Orust på Västkusten.

Tekniken med flytande vindkraftverk gör det möjligt att placera dem på djupare vatten. Hexicon tror att det kommer att minska störningarna på fågellivet. Det ska även minska den visuella påverkan, eftersom vindkraftsparken kan anläggas fem mil från kusten.

Även om vindkraften anläggs till havs finns det mycket att ta hänsyn till. Östersjön är full av olika intresseområden, exempelvis för fartygstrafik, fiske, natur och försvaret. Hexicon har kallat till ett samrådsmöte i juni, och bjudit in nära ett 70-tal myndigheter och organisationer.

Efter ett beslut om tillstånd räknar bolaget med att anläggningsarbetet tar två till tre år. Bolaget kan efter det komma att bygga fler vindkraftsparker. För att hitta rätt plats för Dyning har Hexicon bland annat undersökt medelvind, bottenförhållanden, vattendjup, maringeologi, fartygstrafik, vrak och fiskeaktivitet. Bolaget har då kommit fram till att det finns flera lämpliga platser.

När landets energiproduktion ska bli fossilfri spelar vindkraften en viktig roll. På land sker utbyggnaden till största delen i norra Sverige. För att få balans i produktionen vill regeringen ha mer vindkraft i söder. Då är vindkraft till havs det bästa alternativet, och regeringen presenterade i februari ett förslag som minskar anslutningskostnaden för havsbaserad vindkraft.

Som GA tidigare berättat planeras ytterligare fyra projekt i Östersjön. Samråd har redan hållits om OX2:s vindkraftspark Aurora söder om Gotland. Bolaget fick nyligen tillstånd av Havs- och vattenmyndigheten för provfiske. Resultaten ska ingå i den miljökonsekvensbeskrivning OX2 behöver bifoga sin tillståndsansökan. Undersökningar och tillståndsprocess väntas pågå fram till 2024. Parken kan troligen inte börja anläggas förrän tidigast 2028, och vara i drift 2030. OX2 anger att utbyggnaden troligen sker i etapper.

OX2 vill även bygga vindkraft väster om Gotland. Först att visa intresse för vattnen söder om Gotland var danska Ørstedt Wind Power som 2019 lämnade in en intresseanmälan för ett 445 kvadratkilometer stort område.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!