Se när militärfordonen rullade av Gotlandsfärjan

Fler militära förband har flyttats till Gotland. På tisdagen anslöt ett motoriserat kompani från Skåne till den pågående beredskapsinsatsen.

Pansarterrängbil 360 i Visby hamn. Fordonet har funnits inom Försvarsmakten sedan 2013.

Pansarterrängbil 360 i Visby hamn. Fordonet har funnits inom Försvarsmakten sedan 2013.

Foto: Paula Zielinski

Gotland2020-08-25 17:19

Ett motoriserat skyttekompani rullade av färjan från Oskarshamn som kom till Visby vid 14.40 på tisdagen. De kommer närmast från Södra skånska regementet, P7, i Revingehed. 

– Det förband som kom hit från fastlandet ställs under mitt befäl. De kommer att avlösa de som redan är utgrupperade så att de kan återhämta sig. Så nu kan vi hålla ut hur länge som helst, säger Ulf Hamberg, chef för 181 pansarbataljonen.

Kompaniet som flyttats till Gotland är utrustat med Pansarterrängbil 360 och Terrängbil 16, kallad "Galten". Soldaterna och officerarna i kompaniet fick order att bege sig till Gotland på måndagen och kommer nu att förstärka de styrkor som deltar i den hastigt påkallade beredskapsinsatsen på ön och i Östersjön.

– Det är inte övning det är skarpt säger försvarsmaktens insatschef Jan Thörnqvist till SVT.

Försvarsmaktens fokus för beredskapsinsatsen är att förstärka övervakningen av Östersjön till sjöss och i luften.  Dessutom ökas den militära närvaron på Gotland.
– Försvarsmakten har beredskapsverksamhet dygnet runt, året om och vi gör kontinuerliga bedömningar och anpassar vår verksamhet efter rådande läge. Vissa operationer är synliga medan andra inte är det, säger Jan Thörnqvist, i ett pressmeddelande.

Enligt försvarsmakten kan ännu fler förband komma att flyttas till Gotland under den närmaste tiden. Det finns inga besked om hur länge beredskapsinsatsen kan väntas pågå. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!