När helagotland.se gav sig ut för att fotografera den mobila fartkameran under tisdagen befann den sig i Västerhejde, men tanken är att den ska flytta runt över hela ön.
- Många hör av sig till oss och klagar på att bilar kör med höga hastigheter på olika sträckor, och den här mobila fartkameran kommer till stor del styras just av klagomålen. Nu kan vi kontrollera om de stämmer, säger Anders Särland, chef för gräns- och trafikenheten på Polisen Gotland.
Utöver att mäta hastigheten kommer den mobila fartkameran även att mäta hur trafikerade vägarna är, något som kan ge en bra bild över vilka sträckor som är hårdast trafikerade på ön.
Anders Särland säger att det är de sträckor med hastighetsgräns på 30, 50 och 60 kilometer i timmen som är värst drabbade av fortkörare.
- Självklart blir den här kameran ett bra arbetsredskap för att kontrollera efterlevnaden av hastigheten. Flera undersökningar visar ju att det inträffar färre olyckor men sänkta hastigheter.
Tror du att det kommer vara fler som åker dit för fortkörning nu?
- Ja, tyvärr tror jag att de fallen kommer att öka.
Kameran kommer att finnas på Gotland under en längre period, och i och med ett samarbete med Stockholmspolisen kommer den även att återkomma till ön flera gånger.
Och för er som undrat varför det alltid sätts upp en varningsskylt i samband med en fartkamera, och tänkt "fler skulle ju åka fast om man inte varnade för den", kommer nu här ett svar på varför.
- Eftersom kameran tar foton måste en varningsskylt sättas upp enligt personuppgiftslagen (PUL). Men givetvis finns skylten även där för att få ner hastigheten på sträckan. Syftet med kameran är ju inte att så många som möjligt ska åka dit för fortskörning, säger Anders Särland.