Sederna

Gotland2006-06-22 06:00
Sederna varierar på Gotland när det kommer till midsommarfirande. Olika socknar väljer att fira på olika sätt. I Bunge var det förr sed att den flicka i roten som skulle gifta sig före årets slut var den som hade ansvaret för majstången. Alla flickor samlades hemma hos henne och så band man tillsammans stången i vitt och grönt och pyntade med vax- och guldpapper och blomsterkransar. Vid Helgmålsringningen på midsommarafton gick man sedan i procession till kyrkan med fästmannen först eller av honom utsedd vän, om han själv hade förhinder eller bode långt ifrån flickans föräldrahem. Efter honom gick flikorna två och två i led. Efter att majstången plaserats gick man hem till flickans hem och dansade och roade sig hela natten.
I När kyrka klädde man förr mindre majstångar som placerades i kyrkan, vid ingångarna till kvinnobänkarna, vid altaret och vid prädikstolen. I grannsocknen Lau hade man liknande majstänger i kyrkan.
Midsommargång är en annan gotländsk sed. Strax före och efter tolvslaget på midsommarnatten samlade man in växter, varav fyra stycken var medecinväxter. Nio olika slags blommor band man sen till en kryddkvast som skulle läggas under huvudkudden. Sen lånade man lite kyrkmull och likmull från kyrkogården. Och den fick bara lånas. Lämnade man inte tillbaka den kunde hämska saker hända den som tagit mullen. Blommorna skulle sedan ge klarare syn och drömmar om hur tiden fram till nästa midsommar skulle bli.

En midsommarmeny kunde se ut så här:
Till middag fick man spenat, rökt skinka eller fläsk och källarsval filbunke. Ofta hade man bryggt en omgång öl till helgen och bakat limpor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om