Segervittring på m-stämman
Det ligger segervittring i luften under Gotlands-Moderaternas stämma.- Men vi är inte ensamseglare, säger en ödmjuk förbundsordförande Inger Harlevi.Nu vill moderat-politikerna locka fler medlemmar. Siktet är inställt på valet år 2006.
- Jag tycker att det är livet som segrar när man hör barn, säger Inger efter en tyst minut.
Det är med frisk anda som öns moderater samlas för lördagens stämma. Inger inleder med ett uppmuntrande tal och berättar att arbetet med den borgerliga alliansen fungerar bra och att det nu gäller att rusta inför debatter och valarbete. Hon passar på att ge en känga till socialdemokratin som är "trött" och "bryr sig mer om sitt gods".
Parlamentariker under 30
- Just nu håller vi på med badvattendirektiv, säger EU-parlamentariker Christofer Fjellner.
Han pratar underhållande om politisk klåfingrighet och menar på att det är problem med den detaljstyrning, som han upplever finns inom EU och Sverige. Att alla som arbetar i parlamentet vill göra sin grej att visa upp på hemmaplan och han tar upp ökningen av nya myndigheter som ett exempel.
- Jag gör i stället stolthet i de antal motioner som jag lyckas stoppa, säger han och berättar om en annan parlamentarikers motion, som vill förbjuda snowboard-åkning i slalombackar.
Med sina 28 år är han den näst yngsta parlamentarikern. Ibland blir han stoppad vid dörren till möten, av vakter som tror att han är praktikant. Men Christofer ser sin ålder som en fördel, då han alltid kan fråga några gånger extra om han inte förstår.
Christofer sitter i tre utskott: för internationell handel, budgetkontroll samt miljö och hälsa. Som ett lite mer lättillgängligt projekt, försöker han sälja in snuset i Europa. Enligt honom skulle man kunna spara 200 000 liv i de europeiska länderna, om människor släcker cigaretten och i stället börjar snusa. Och han erkänner att det är ett problem att parlamentet ger stöd, i mångmiljonbelopp, till tobaksodling.
Stipendium
För fjärde året i rad delas det ut stipendium på 1 000 kronor, ur Bengt Ericsons fond och årets stipendiat är Lilian Edwards från Visbykretsen. I motiveringen nämns bland annat hennes goda kunskap inom social omsorg och kulturfrågor. Hur länge gäller en folkomröstning? Det är en stor fråga som kräver sin diskussion. Under stämman tas den upp i samband med en motion, om en ny folkomröstning om kärnkraft. Motionen får avslag, men tanken är väckt.
Hur länge ett gammalt beslut egentligen ska få leva, är ett spörsmål man kan applicera på flera ämnen. Dock är det ingenting som stämman avser att lösa den här helgen.
Öka med 25 per år
Ett av Gotlands-moderaternas mål är att öka med 25 medlemmar per år. De har nyligen tagit drygt 200 namn från medlemslistan, på personer som inte har betalat sin medlemsavgift i tid. Förbundet har i dag 429 medlemmar.
Gotland har två representanter från Socialdemokraterna, i riksdagen. I en motion föreslås, att varje valkrets ska ha minst tre mandat och därmed övergå till den så kallade uddatalsmetoden. Förbundsstämman instämmer med styrelsens yttrande i frågan, att sända motionen vidare till partistyrelsen.
En småhet potatis är hur Gotlandsmoderaterna ska vara indelade.
Tidigare har det varit tre kretsar, Norr, Visby och Sudret, men efter ändringar av stadgar för det Moderata samlingspartiet, ska en kommun ha en krets. Under stämman råder det skilda meningar om hur det bör se ut. Någon anser att kretsar är förlegat och skapar gränser mellan land och stad.
Ordförande Inger, ställer frågan hur mycket de aktiva medlemmarna ska orka med, var fokus för arbetet ska ligga och hon varnar för att bygga upp för många olika strukturer.
- Vi kanske skulle bilda tematiska nätverk, för områden som kultur, primärvård eller fritidsintresse, föreslår hon.
Stämman beslutar att förbundsstyrelsen ska tillsätta en stadgekommitté för att arbeta vidare med frågan.
Hur finansieringen av sjukvård och sjukpenning, ska vara organiserad är ett invecklat ämne. Enligt en motion bör det ske ur samma kassa. Nu står Gotlands kommun för sjukvården och staten för sjukpenningen. Motionen får avslag, men en ledamot, Lena Celion, informerar om att ett nytt vårdprogram, där det här diskuteras, ska ut på remiss.
Styrelsen
Förbundsstyrelsen ser efter omval och nyval ut som den gjorde tidigare, med Inger Harlevi som ordförande. Per-Anders Croon och Margareta Persson är vice ordföranden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!