Sekretessen styr vad som får avslöjas: "En balansgång"

Sekretessen styr vad Region Gotland berättar – och inte berättar – om coronaviruset på Gotland. "Även en opersonlig uppgift kan riskera att en individ blir igenkänd."

Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert och Marica Gardell, socialdirektör vid Region Gotland.

Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert och Marica Gardell, socialdirektör vid Region Gotland.

Foto: Mikael Fritzon/TT

Gotland2020-05-27 08:09

I pandemitider har kravet på regionernas tillgänglighet och transparens sällan varit större.

Region Gotlands strategi har likt många andras varit en daglig coronauppdatering. Av lägesrapporterna framgår antalet nya sjukdoms- samt dödsfall, totalsiffran över antalet smittade och avlidna, hur många som vårdas på sjukhus och/eller på intensivvårdsavdelningen.

Men det finns frågor som Region Gotland inte besvarar. När Gotlands Tidningar ställde frågan om antalet smittade på öns särskilda boenden blev svaret:

– Vi förstår att intresset från allmänheten är stort. Vi hänvisar dock till patientsekretessen. Gotland är en liten region och våra äldreboenden finns ofta på små orter. Därför måste vi vara extra försiktiga, förklarade socialdirektör Marica Gardell.

Samma inställning gäller för frågan vilka boenden som coronaviruset tagit sig in på.

Det är sekretessen som styr vad Region Gotland informerar om coronasmittans utbredning. Men vad innebär sekretessen egentligen och hur tillämpas lagen av regionen?

Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt och patientsekretess råder. Sekretess inom sjukvården, vilken regleras i Offentlighets- och sekretesslagen, innebär att det är förbjudet att röja uppgifter om en patient. Tystnadsplikten ingår i sekretessen och betyder att ingen vårdpersonal får lämna ut uppgifter om en patient utan dennes godkännande.

Uppgifterna kan gälla en patients behandling, sjukdomsbild eller privata situation. Här finns dock undantag, exempelvis för barn som far illa.

– Det är viktigt att våra invånare vet att den personal de möter inom hälso- och sjukvården i Region Gotland har tystnadsplikt. Det förtroendet är en förutsättning för att de ska våga prata öppet om de besvär eller symtom de har, säger Magne Hovland, kommunikatör inom hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Regionernas beslut att inte informera om smitta på äldreboenden har fått viss kritik – däribland av yttrandefrihetsexperten och journalisten Nils Funcke:

"När Göteborgs stad vägrar att lämna ut uppgifter om hur många som är smittade och på vilka äldreboenden de finns lever de inte upp till kraven i grundlagen. Att hänvisa till sekretess är fel eftersom det går att anonymisera underlaget, vilket innebär att ingen enskild kommer till skada", skriver han i en debattartikel i Göteborgs-Posten.

Magne Hovland menar att även allmänna uppgifter kan vara avslöjande:

– Gotland är litet och en opersonlig uppgift kan riskera att en individ blir igenkänd. Det är en balansgång. När media ställer frågor, så som nu under coronapandemin, måste hälso- och sjukvården besvara dessa frågor så sakligt som möjligt utan att göra avkall på tystnadsplikten.

Han får medhåll av Katrin Westlund, rättssakkunnig på Socialstyrelsen:

– Om en person har en sjukdom är det ett personligt förhållande. Att det finns personer på ett boende som har covid-19 kan omfattas av sekretess om det är så att man kan identifiera vilka de personerna är, säger hon till TT, och fortsätter:

– Det är en bedömning som verksamheten själv måste göra i det enskilda fallet, och därför kan inte Socialstyrelsen utfärda några generella rekommendationer. Det skulle stå i strid med offentlighets- och sekretesslagen. Det är den som lämnar uppgifterna som måste göra en bedömning av om det råder sekretess eller inte.

Regionens coronarapporter

Kommenterar:

Antal nya fall.

Sammanlagda antalet fall.

Nya smittade samt var de befinner sig (i hemmet eller på sjukhus).

Antal som vårdas på sjukhus, varav antal som vårdas på IVA.

Antal avlidna.

Kommenterar inte:

Antal smittade på särskilda boenden (äldreboende, omsorgsboende) eller vilket boende det gäller.

Antalet tillfrisknade.

Ålder eller kön på covid-19-patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!