Semester skjuter upp vattenrening i Tingstäde
Kommunens avloppsrening i Tingstäde har varit undermålig i flera år. För fem månader sedan krävde miljö- och hälsoskyddsnämnden att tekniska nämnden åtgärdar bristerna senast den 30 juni, vid vite på 50000 kronor. Nu förlänger man tiden med tre månader.Orsak? Hög arbetsbelastning och semestertider...Det är genant att fatta ett sådant här beslut gällande kommunen, säger nämndens ordförande Jan Grimlund.
Avloppsanläggningen på Tingstäde Bryor 1:13 har släppt ut för smutsigt vatten sedan slutet av 90-talet. Det har både tekniska nämnden, som driver anläggningen, och miljö- och hälsoskyddsnämnden känt till. Trots det har inget hänt. Inte förrän för fem månader sedan, då miljö och hälsa förbjöd tekniska nämnden att släppa ut mer föroreningar från och med den 30 juni i år. Till dess skulle en ny markbädd anläggas, annars väntade vite på 50000 kronor.
<span class=MR>Entreprenör saknas</span>
Vid onsdagens sammanträde beslutade sig dock miljö- och hälsoskyddsnämnden för att förlänga tiden med tre månader. Tekniska har nämligen inte lyckats få tag på någon entreprenör som kan utföra jobbet; branschens arbetsbelastning är för hög. Det enda företag som svarade på anbudsförfrågan klarar det inte inom utsatt tid. Därför har tekniska förvaltningen nu beslutat sig för att själv göra markarbetet. Men först ska man ha semester...
Miljö- och hälsoskyddsnämndens ordförande Jan Grimlund (mp) suckar och beskriver ärendet som "en surdeg". Att det nu blivit ännu syrligare är inget han gläds åt...
Nej, vi är självklart intresserade av att det här löses. Vi kan inte se mellan fingrarna på att kommunen gör det, när andra människor inte får göra samma sak.
<span class=MR>Den ömma punkten</span>
Men hög arbetsbelastning kontra semestertider är godtagbara skäl för att få förlängd genomförandetid?
Du trycker på en lite öm punkt. Jag håller med om att det inte är bra. Vi har fattat det här beslutet, men vi gör det inte med lätt hjärta, det kan jag säga.
Är det vanligt att miljö- och hälsoskyddsnämnden förlänger genomförandetider?
Vi vill ogärna göra det men det kan finnas ömmande skäl, orsaker som inte varit klara vid tidigare beslut men som kommit i ljuset efteråt.
Skulle samma beslut kunna fattas kring en enskild person eller ett företag?
Ja. Det är inte på något sätt unikt, kommunen blir inte favoriserad.
Däremot är det mer genant att vi fattar ett sådant här beslut gällande kommunen. Vi vill att saker och ting ska genomföras så snart som möjligt. Egentligen vill vi inte ha silkesvantar på när det gäller kommunen.
<span class=MR>Samfälld irritation</span>
Vad händer om åtgärderna inte är genomförda den 30 september?
Jag ska inte föregripa någonting, utan då blir det vår sak att ta ställning till det. Men jag kan ju ge uttryck för en samfälld irritation hos nämnden, med anledning av att det här är ett så gammalt ärende.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!